ßßß
250g miodu3/4 szklanki cukru125g masła500g mąki2 małe jajka1,5 łyżeczki sody1/4 szklanki mlekaszczypta soli40g przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon)powidła śliwkoweNa polewętabliczka czekolady gorzkiejłyżka masłaorzechy włoskieMiód, masło i cukier podgrzać cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć na szklanej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (u mnie piwnica) na 4-6 tygodni. Ciasto jest dość płynne, ale pod wpływem zimna robi się twardsze.3-4 dni przed Świętami ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć), i rozwałkować (ciasto jest klejące, trzeba dużo podsypywać mąki, można rozwałkować go na silikonowej stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i piec na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 20x30cm przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.Po upieczeniu blaty obciążyć książkami, wtedy będą równe. Przełożyć powidłami śliwkowymi i znów obciążyć książkami. Najlepiej na drugi dzień przekroić na 2 pierniki. Przygotować polewę. Tabliczkę czekolady wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Smarować piernik. Wiech posypać orzechami.Piernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i w papierze do pieczenia, aby nie wysychał.
