ßßß Cookit - przepis na Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

nazwa

Wykonanie

Ciasto na Piernik Staropolski zagniata się 4 do 6 tygodni przed Świętami. Przez ten czas dojrzewa, z płynnej masy robi się nieco twardszy. Wypieka się 3-4 dni przed podaniem, aby nabrał miękkości. Najlepiej przełożyć go powidłami śliwkowymi.
Przepis z połowy składników ze strony Moje Wypieki
250g miodu
3/4 szklanki cukru
125g masła
500g mąki
2 małe jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
40g przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon)
powidła śliwkowe
Na polewę
tabliczka czekolady gorzkiej
łyżka masła
orzechy włoskie
Miód, masło i cukier podgrzać cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć na szklanej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (u mnie piwnica) na 4-6 tygodni. Ciasto jest dość płynne, ale pod wpływem zimna robi się twardsze.
3-4 dni przed Świętami ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć), i rozwałkować (ciasto jest klejące, trzeba dużo podsypywać mąki, można rozwałkować go na silikonowej stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i piec na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 20x30cm przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Po upieczeniu blaty obciążyć książkami, wtedy będą równe. Przełożyć powidłami śliwkowymi i znów obciążyć książkami. Najlepiej na drugi dzień przekroić na 2 pierniki. Przygotować polewę. Tabliczkę czekolady wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Smarować piernik. Wiech posypać orzechami.
Piernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i w papierze do pieczenia, aby nie wysychał.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/12/piernik-staropolski.html