Wykonanie
Ciasto na Piernik Staropolski zagniata się 4 do 6 tygodni przed Świętami. Przez ten czas dojrzewa, z płynnej masy robi się nieco twardszy. Wypieka się 3-4 dni przed podaniem, aby nabrał miękkości. Najlepiej przełożyć go powidłami śliwkowymi.Przepis z połowy składników ze strony Moje Wypieki
250g
miodu3/4 szklanki
cukru125g
masła500g
mąki2 małe
jajka1,5 łyżeczki
sody1/4 szklanki
mlekaszczypta
soli40g
przyprawy do piernika (
cynamon,
goździki,
imbir,
gałka muszkatołowa,
anyż,
kardamon)
powidła śliwkoweNa polewętabliczka
czekolady gorzkiejłyżka
masłaorzechy włoskieMiód,
masło i
cukier podgrzać cały czas mieszając do rozpuszczenia
cukru, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać
mąkę,
sodę rozpuszczoną w
mleku,
jajka,
sól i
przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć na szklanej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (u mnie piwnica) na 4-6 tygodni. Ciasto jest dość płynne, ale pod wpływem zimna robi się twardsze.3-4 dni przed Świętami ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć), i rozwałkować (ciasto jest klejące, trzeba dużo podsypywać
mąki, można rozwałkować go na silikonowej stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i piec na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 20x30cm przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.Po upieczeniu blaty obciążyć książkami, wtedy będą równe. Przełożyć powidłami śliwkowymi i znów obciążyć książkami. Najlepiej na drugi dzień przekroić na 2 pierniki. Przygotować polewę. Tabliczkę
czekolady wraz z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Smarować piernik. Wiech posypać
orzechami.Piernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i w papierze do pieczenia, aby nie wysychał.