ßßß
Składniki (mała keksówka):– około 300-400g mąki– szklanka cukru– szklanka mleka– pół kostki masła– jajko– łyżeczka proszku do pieczenia– łyżeczka czubata kakao– laska cynamonu– laska wanilii– gwiazdka anyżu– cała gałka muszkatołowa– dwa ziarna kardamonu– kawałek świeżego imbiru– dowolne bakalie do środka (żurawina, śliwki, rodzynki)– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady– garść migdałów do posypania
Do rondelka wrzucamy masło, dodajemy mleko i cukier. Wstawiamy na mały ogień.Następnie przyprawiamy:odrobinę cynamonu ścieramy na tarce i wrzucamy do „masy”; to samo robimy z gałką. Ziarna kardamonu obieramy z zielonej łupiny i wrzucamy do garnka. Na koniec dodajemy pozostałe przyprawy i czekamy, aż masa nam się zagotuje – pamiętajcie o małym ogniu, aby uwolnił się aromat.Jeżeli to zbyt skomplikowane, przyprawa piernikowa rozwiąże zadaniePo zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia – mieszamy od czasu do czasu.
Kiedy masa przestygnie, dodajemy mąkę, jajko, kakao i wyrabiamy na jednolitą konsystencje. Dodajemy ulubione bakalie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. Pieczemy około godziny.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, polewamy nią ciasto i ozdabiamy migdałami.
Smacznego!