Wykonanie
Intensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem
suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera!Składniki:3
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
cukrutabliczka
mlecznej czekoladyszklanka
mlekałyżeczka
proszku do pieczenia175 g
masła3 łyżki
kakaoziarna z 1
laski wanilii80 g
rodzynek80 g
daktyliPolewa:tabliczka
gorzkiej czekolady3 łyżki
masłaMasło podgrzewamy na wolnym ogniu z
cukrem i
kakao aż do momentu rozpuszczenia się kryształków.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy do przestudzonego
masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się.
Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną
mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z dodatkiem
masła, mieszamy do gładkości. Polewamy ostudzoną babkę, dekorujemy posypką lub
bakaliami i odstawiamy do stężenia.
Kiedyś święta wielkanocne kojarzyły mi się tylko z tą piosenką, po kilku latach nagle mi się przypomniała. Lubię wracać do muzyki, szczególnie jeśli jest mocno związana z ludźmi, nawet jeśli ich już nie ma.