Kolejna odsłona ciasta czekoladowego. Świetnie komponuje się również ze śliwkami lub gruszką. Ciasto wilgotne, sycące ale nie za słodkie. Serdecznie polecam.150g gorzkiej czekolady150g mąki150g cukru150g masła150ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko20g kakao2-3 dojrzałe antonówkiW rondelku rozpuszczamy cukier, masło, mleko, czekoladę i kakao, odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ostudzoną czekoladową masę. Miksujemy na najszybszych obrotach około minutki. Mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25x10cm). Pieczemy w 180 stopniach 50 minut lub do suchego patyczka.Ciasto można wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu, inaczej się pokruszy. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić ulubioną polewę.tutaj wersja ze śliwkami http://mamabartka.blogspot.com/2011/08/ciasto-czekoladowe-ze-sliwkami.html