ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czekoladą i śliwkami

Ciasto z czekoladą i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam! Jest wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne. Pod kruszonką, która po upieczeniu zmienia się w chrupiącą skorupkę, tworzy się miękka czekoladowo-śliwkowa warstwa. Coś pysznego, przepis na to ciasto na pewno znajdzie się w moim zeszycie z najlepszymi wypiekami.
- 200g cukru pudru (może być mniej)
- 140g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 250g mąki
- 180ml mleka
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
- 300-400g wypestkowanych śliwek
(u mnie pyszne renklody z ogródka:D)
Kruszonka:
- 165 g cukru
- 3 łyżki masła
- 30g mąki
1) Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać jajka.
2) W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
3) Ucierając masło, dodawać na zmianę suche składniki i mleko.
4) Wmieszać kawałki czekolady.
5) Przelać ciasto do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 27cm.
6) Na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem do dołu.
7) Posypać kruszonką i piec w temperaturze 180 st. C przez 60-80 minut.
8) Sprawdzić, czy jest upieczone i studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przepis, który troszkę zmieniłam, znalazłam na blogu White Plate .
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/08/ciasto-z-czekolada-i-sliwkami.html