Wykonanie
Jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio
jadłam! Jest wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne. Pod kruszonką, która po upieczeniu zmienia się w chrupiącą skorupkę, tworzy się miękka
czekoladowo-śliwkowa warstwa. Coś pysznego, przepis na to ciasto na pewno znajdzie się w moim zeszycie z najlepszymi wypiekami.- 200g
cukru pudru (może być mniej)- 140g
masła- 3
jajka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
kakao- 1/4 łyżeczki
soli- 250g
mąki- 180ml
mleka- 100g posiekanej
gorzkiej czekolady- 300-400g wypestkowanych
śliwek(u mnie pyszne
renklody z ogródka:D)Kruszonka:- 165 g
cukru- 3 łyżki
masła- 30g
mąki1)
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i dodać
jajka.2) W osobnej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
sól.3) Ucierając
masło, dodawać na zmianę suche składniki i
mleko.4) Wmieszać kawałki
czekolady.5) Przelać ciasto do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 27cm.6) Na wierzchu ułożyć
śliwki przecięciem do dołu.7) Posypać kruszonką i piec w temperaturze 180 st. C przez 60-80 minut.8) Sprawdzić, czy jest upieczone i studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Przepis, który troszkę zmieniłam, znalazłam na blogu White
Plate .Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal