Wykonanie
Uwielbiam połączenie
śliwek z
czekoladą i
rumem. Robiłam już kiedyś muffinki z tymi składnikami w roli głównej i były przepyszne. Podobnie było z tym
ciastem. Rozpływa się w ustach. Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonomy Pył .Ciasta ze
śliwkami przygotowały na dzisiaj także:
Gin, Sianko, Panna Malwinna oraz Lejdi .
Składniki na dużą formę:100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej150 g
masła3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao0,5 szklanki
cukru1 szklanka
mleka 3,2 %2 duże
jajka3 łyżki ciemnego
rumuok. 0,5 kg
śliwek1.
Masło rozpuścić w rondelku razem z
czekoladami podzielonymi na kawałki. Zostawić do lekkiego ostygnięcia.2. Przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wymieszać z
cukrem.3.
Jajka wymieszać z
mlekiem. Dodać do suchych składników wraz z ostudzonym lekko
masłem z
czekoladą i
rumem. Wymieszać łyżką.4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto.5. Na wierzchu ciasta układać połówki
śliwek.6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. W piekarniku elektrycznym piec ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika (tryb grzania góra-dół). Od razu wyjąć z piekarnika po upieczeniu.Przepis dodaję do akcji Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie.