ßßß
Składniki na dużą formę:100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej150 g masła3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki kakao0,5 szklanki cukru1 szklanka mleka 3,2 %2 duże jajka3 łyżki ciemnego rumuok. 0,5 kg śliwek1. Masło rozpuścić w rondelku razem z czekoladami podzielonymi na kawałki. Zostawić do lekkiego ostygnięcia.2. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z cukrem.3. Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać do suchych składników wraz z ostudzonym lekko masłem z czekoladą i rumem. Wymieszać łyżką.4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto.5. Na wierzchu ciasta układać połówki śliwek.6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. W piekarniku elektrycznym piec ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika (tryb grzania góra-dół). Od razu wyjąć z piekarnika po upieczeniu.Przepis dodaję do akcji Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie.