Wykonanie
Przed weekendem zakupiłam foremkę specjalną do tego ciacha. Comber mogła by być to inna nazwa jakoś mi nie pasuje do ciasta, ale skoro już jestem posiadaczką foremki musiałam popełnić to ciasto. Jest bardzo wilgotne dzięki procentom które są w nim ukryte :),
czekoladowe, i pomimo upałów wygrało z
lodami, tym bardziej polecam. Jest jedno ale nie wiem
czemu na cieście niema charakterystycznego wzoru, który powinno się uzyskać dzięki tej formie. Jednak smak rekompensuje wygląd
Ciasto:5
jajek100 g
cukru100 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g startej na tarce
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakao100 g
masła50 ml
rumuPolewaTabliczka
gorzkiej czekoladyZ
białek ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać startą
czekoladę kakao, stopione i ostudzone
masło oraz
rum, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodać piane z
białek i delikatnie połączyć. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką. Przelać do niej ciasto i piec 40-50 min w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wyjąc z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej,
czekoladą.