ßßß
 
            
         Składniki:1 szklanka puree z dyni,1 i 1/2 szklanka maki pszennej,1/2 szklanka żytniej mąki razowej typ 2000,1/3 szklanki brązowego cukru lub szklanki miodu,1/3 szklanki oleju roślinnego,1/3 szklanki mleka,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu,1/4 łyżeczki imbiru,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,szczypta kardamonu,szczypta soli,3 goździki,20g migdałów w płatkach,20g pestek dyni,słoiczek niesłodzonych powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)Przygotowanie:W małej misce dokładnie wymieszać puree z dyni z mlekiem i olejem. Goździki utrzeć w moździerzu W dużej misce wymieszać razem mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.Obie masy połączyć i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej masy.Połowę migdałów i pestek z dyni uprażyć i dodać do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wysypać pozostałe migdały i pestki dyni.Piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. W razie potrzeby pozostawić w piekarniku na kilka minut.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z foremki i delikatnie przekroić na dwie części. Spód wysmarować powidłami i złączyć oba kawałki.Smacznego:)
Składniki:1 szklanka puree z dyni,1 i 1/2 szklanka maki pszennej,1/2 szklanka żytniej mąki razowej typ 2000,1/3 szklanki brązowego cukru lub szklanki miodu,1/3 szklanki oleju roślinnego,1/3 szklanki mleka,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu,1/4 łyżeczki imbiru,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,szczypta kardamonu,szczypta soli,3 goździki,20g migdałów w płatkach,20g pestek dyni,słoiczek niesłodzonych powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)Przygotowanie:W małej misce dokładnie wymieszać puree z dyni z mlekiem i olejem. Goździki utrzeć w moździerzu W dużej misce wymieszać razem mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.Obie masy połączyć i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej masy.Połowę migdałów i pestek z dyni uprażyć i dodać do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wysypać pozostałe migdały i pestki dyni.Piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. W razie potrzeby pozostawić w piekarniku na kilka minut.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z foremki i delikatnie przekroić na dwie części. Spód wysmarować powidłami i złączyć oba kawałki.Smacznego:)