ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne ciasto z dyni z pomarańczą według przepisu Agnieszki Maciąg

Aromatyczne ciasto z dyni z pomarańczą według przepisu Agnieszki Maciąg

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Agnieszki Maciąg . Ciasto jest wspaniałe - połączenie przypraw idealnie dobrane. W smaku przypomina piernik. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto podczas pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem. Możecie je upiec bez dodatków, ale uważam, że orzechy i kandyzowana skórka z pomarańczy dodatkowo wzmacnia smak tego dyniowego ciasta. To ciasto jest numerem jeden na takie jesienno-zimowe dni. Nas to ciasto oczarowało smakiem i zapachem. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki: (na 2 keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm)
500 g dyni obranej i upieczonej *
3 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka oleju z pestek z winogron (można zastąpić olejem np. rzepakowym)
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej (około 4 pomarańcze)
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
* Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i obieramy. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki dyni i pieczemy do miękkości przez około 60 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni.
Dodatkowo: (według uznania)
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
1-2 garść orzechów włoskich grubo posiekanych
1-2 garść rodzynek
Wykonanie:
Upieczoną i ostudzoną dynię miksujemy na gładkie puree
W misce ucieramy olej z cukrem
Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku
Dodajemy puree z dyni, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy łyżką!, nie mikserem
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy przyprawy. Całość wsypujemy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki połączą się
Na koniec dodajemy, według uznania orzechy, rodzynki lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy
Keksówki o wymiarach 30x10 smarujemy masłem i wysypujemy bułką
Ciasto przelewamy do foremek, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę (do suchego patyczka)
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/10/aromatyczne-ciasto-z-dyni-z-pomarancza_12.html