Wykonanie
            
Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Agnieszki Maciąg . Ciasto jest wspaniałe - połączenie przypraw idealnie dobrane. W smaku przypomina piernik. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto podczas pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem. Możecie je upiec bez dodatków, ale uważam, że 
orzechy i kandyzowana skórka z 
pomarańczy dodatkowo wzmacnia smak tego 
dyniowego ciasta. To ciasto jest numerem jeden na takie jesienno-zimowe dni. Nas to ciasto oczarowało smakiem i zapachem. Koniecznie wypróbujcie!Składniki: (na 2 keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm)500 g dyni obranej i upieczonej *3 szklanki 
mąki tortowej1,5 szklanki 
cukru trzcinowego1 szklanka 
oleju z pestek z 
winogron (można zastąpić 
olejem np. rzepakowym)4 
jajka2 łyżeczki 
sody oczyszczonej1 łyżeczka 
proszku do pieczenia2 łyżki drobno startej skórki z 
pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej (około 4 
pomarańcze)1-2 łyżeczki mielonego 
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego 
kardamonu1/2 łyżeczki tartej 
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego 
imbiru1/2 łyżeczki mielonych 
goździkówszczypta 
soli* 
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i obieramy. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki dyni i pieczemy do miękkości przez około 60 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni.Dodatkowo: (według uznania)2-3 łyżki kandyzowanej skórki 
pomarańczy1-2 garść 
orzechów włoskich grubo posiekanych1-2 garść 
rodzynekWykonanie:Upieczoną i ostudzoną 
dynię miksujemy na gładkie pureeW misce ucieramy 
olej z 
cukremCały czas miksując dodajemy po jednym 
jajkuDodajemy puree z dyni, skórkę z 
pomarańczy i dokładnie mieszamy łyżką!, nie mikserem
Mąkę przesiewamy z 
sodą, 
proszkiem do pieczenia i 
solą. Dodajemy 
przyprawy. Całość wsypujemy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki połączą sięNa koniec dodajemy, według uznania 
orzechy, 
rodzynki lub kandyzowaną skórkę z 
pomarańczy i mieszamyKeksówki o wymiarach 30x10 smarujemy 
masłem i wysypujemy 
bułkąCiasto przelewamy do foremek, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę (do suchego patyczka)Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u

