Wykonanie
Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Agnieszki Maciąg . Ciasto jest wspaniałe - połączenie przypraw idealnie dobrane. W smaku przypomina piernik. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto podczas pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem. Możecie je upiec bez dodatków, ale uważam, że
orzechy i kandyzowana skórka z
pomarańczy dodatkowo wzmacnia smak tego
dyniowego ciasta. To ciasto jest numerem jeden na takie jesienno-zimowe dni. Nas to ciasto oczarowało smakiem i zapachem. Koniecznie wypróbujcie!Składniki: (na 2 keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm)500 g dyni obranej i upieczonej *3 szklanki
mąki tortowej1,5 szklanki
cukru trzcinowego1 szklanka
oleju z pestek z
winogron (można zastąpić
olejem np. rzepakowym)4
jajka2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki drobno startej skórki z
pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej (około 4
pomarańcze)1-2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonych
goździkówszczypta
soli*
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i obieramy. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki dyni i pieczemy do miękkości przez około 60 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni.Dodatkowo: (według uznania)2-3 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczy1-2 garść
orzechów włoskich grubo posiekanych1-2 garść
rodzynekWykonanie:Upieczoną i ostudzoną
dynię miksujemy na gładkie pureeW misce ucieramy
olej z
cukremCały czas miksując dodajemy po jednym
jajkuDodajemy puree z dyni, skórkę z
pomarańczy i dokładnie mieszamy łyżką!, nie mikserem
Mąkę przesiewamy z
sodą,
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodajemy
przyprawy. Całość wsypujemy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki połączą sięNa koniec dodajemy, według uznania
orzechy,
rodzynki lub kandyzowaną skórkę z
pomarańczy i mieszamyKeksówki o wymiarach 30x10 smarujemy
masłem i wysypujemy
bułkąCiasto przelewamy do foremek, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę (do suchego patyczka)Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u