Wykonanie
Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w kuchni. Szybkie i proste ciasto. Idealne dla małych łasuchów i większych łakomczuchów. Pasuje na śniadanie, drugie śniadanie, czy też leniwy podwieczorek. Nie czekajcie, tylko zabierajcie się za pieczenie :)Chlebek
dyniowyprzepis na formę o wymiarach 25cm x 7cm
2 szklanki
mąkiłyżeczka
sodypół łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonupół łyżeczki
gałki muszkatałowejpół łyżeczki
imbiru3/4 szklanki
cukru100g posiekanych
orzechów włoskich2
jajkaszklanka puree z dyni1/2 szklanki
oleju roślinnegoZa pomocą miksera ubij
jajka z
cukrem. W osobnej misce wymieszaj przesianą
mąkę pszenną,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
gałkę muszkatałową oraz
imbir. Następnie do
jajek, cały czas ubijając, dodaj puree z dyni,
olej oraz powoli wsypuj
mąkę. Ubijaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj posiekane
orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60. min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.