Wykonanie
Moja grochówka jest troszkę inna niż te tradycyjne, ponieważ dodałam także
soczewicę.
Wywar ugotowałam na
łopatce, a nie tradycyjnie na żeberkach. Mimo tych zmian zupa jest wyśmienita, typowo męska i można się nią najeść i drugie danie nie jest potrzebne.Składniki:0,5 kg
łopatki wieprzowej lub
żeberek0,5 kg
wędzonego boczku300 g
kiełbasy (dowolnego rodzaju)
włoszczyzna- 4
marchewki, 2
pietruszki,
por, pół
selera,
cebula, 2 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów krojonych bez skórki, przetarte400 g
grochu łuskanego, połówki300 g
soczewicy zielonej (może być też czerwona)3,5 l
wody6
ziemniakówprzyprawy:
vegeta,
pieprz w ziarnach,
liść laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego,
majeranek,
tymianekPrzygotowanie:Do dużego garnka wlać
wodę, dorzucić
łopatkę pokrojoną na kilka części, obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa,
cebulę i
czosnek wrzucić w całości. 1
marchewkę i 1
pietruszkę należy zostawić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Boczek i
kiełbasę pokroić i podsmażyć do zarumienienia. Połowę usmażonego
boczku wrzucić od razu do garnka, resztę zostawić na patelni na później. Kiedy
mięso będzie lekko miękkie przyprawić zupę. Dodać
vegetę,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek i
tymianek.
Groch i
soczewicę namoczyć w wodzie i 3x przepłukać.
Groch od razu wrzucić do garnka, żeby godzinę gotował się ze wszystkimi dodatkami w zupie.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę i podgotować 5 min w osobnym garnku. Po lekkim obgotowaniu wrzucić do garnka. Po godzinie dorzucić
soczewicę, resztę
mięsa z patelni i
pomidory z puszki. Gotować do miękkości
soczewicy. Podawać z
chlebem. ( jeżeli chcecie zrobić mniejszą porcję, wszystkiego należy
mieć o połowę mniej). Smacznego.