Wykonanie
Nie lubię grochówki ani fasolówki, jednak na potrzeby mojego
męża poszłam na kompromis.Pewnie nie jedna z was zna
groch obłuskany połówki. To on uratował moje
kubki smakowe. Dzięki niemu
mogę zrobić delikatną zupę
grochową, która zadowala mnie ale również moją drugą połowę.Jak wszystkie moje dania, również ta zupa jest prosta w przygotowaniu.
Składniki:ok 40 dkg żółtego obłuskanego
grochupasek
żeberek, najlepiej wędzonych (z reguły kupuję ok 1 kg)2-3 litry
wody2
marchewki,2
pietruszki,kawałek
selera,
poraziemniakicebulatrochę
vegety do smaku (jak zrobić swoją TUTAJ)
przyprawy:
sól,
pieprz w ziarnach,
majeranek,
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kminek)Zrobienie zupy to czysta przyjemność.Zaczynamy od
żeberek. Należy je umyć, pokroić, włożyć do garnka zalać
wodą i zagotować. Jeśli pojawią się szumowiny - zebrać.Do
wywaru włożyć pokrojone w kostkę (bądź słupki lub starte na tarce) warzywa. Pogotować ok 10-15 minut po czym dodać
przyprawy (prócz
majeranku) i pokrojone
ziemniaki. Gdy zmiękną dodać
majeranek oraz jeśli jest jeszcze taka potrzeba doprawić. Gotowe.
Na zdjęciu mojej zupy tak naprawdę zobaczycie tylko płyn z niewielką ilością przypraw, ale to z wiadomych przyczyn jakie napisałam na początku :) Zawsze w przypadku tej zupy przebieram długo w garnku :)Smacznego!