ßßß Cookit - przepis na Lekka zupa grochowa

Lekka zupa grochowa

nazwa

Wykonanie

Nie lubię grochówki ani fasolówki, jednak na potrzeby mojego męża poszłam na kompromis.
Pewnie nie jedna z was zna groch obłuskany połówki. To on uratował moje kubki smakowe. Dzięki niemu mogę zrobić delikatną zupę grochową, która zadowala mnie ale również moją drugą połowę.
Jak wszystkie moje dania, również ta zupa jest prosta w przygotowaniu.
Składniki:
ok 40 dkg żółtego obłuskanego grochu
pasek żeberek, najlepiej wędzonych (z reguły kupuję ok 1 kg)
2-3 litry wody
2 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera, pora
ziemniaki
cebula
trochę vegety do smaku (jak zrobić swoją TUTAJ)
przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek)
Zrobienie zupy to czysta przyjemność.
Zaczynamy od żeberek. Należy je umyć, pokroić, włożyć do garnka zalać wodą i zagotować. Jeśli pojawią się szumowiny - zebrać.
Do wywaru włożyć pokrojone w kostkę (bądź słupki lub starte na tarce) warzywa. Pogotować ok 10-15 minut po czym dodać przyprawy (prócz majeranku) i pokrojone ziemniaki. Gdy zmiękną dodać majeranek oraz jeśli jest jeszcze taka potrzeba doprawić. Gotowe.
Na zdjęciu mojej zupy tak naprawdę zobaczycie tylko płyn z niewielką ilością przypraw, ale to z wiadomych przyczyn jakie napisałam na początku :) Zawsze w przypadku tej zupy przebieram długo w garnku :)
Smacznego!
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2014/09/lekka-zupa-grochowa.html