ßßß Cookit - przepis na Grochowa na wędzonych żeberkach - My Blueberry Corner

Grochowa na wędzonych żeberkach - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Zupa grochowa jest wyjątkową zupą. To wspomnienie z dzieciństwa, zupa, która rozgrzewa i syci. Grochowa na wędzonce to polska klasyka, znana zarówno z wojskowych koszarów jak i wiejskiej, dożynkowej zabawy.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
400 g wędzonych żeberek
2 i ½ litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 łyżeczki soli
250 g grochu łuskanego
350 g ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 2 i ½ litra wody i włożyć przekrojone na trzy części wędzone żeberka. Marchewkę i pietruszkę obrać i dodać do garnka razem z porem, listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą.
Wszystko gotować do czasu aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Wyłowić wszystkie jarzyny i przyprawy. Marchewkę, pietruszkę i żeberka odłożyć do wystudzenia.
Do gotującego się wywaru dodać łuskany groch i gotować przez 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do grochu.
Z żeberek usunąć kości i chrząstki, pokroić mieso na drobne kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
Zrumieniony czosnek i cebulkę oraz pokrojoną wędzonkę dodać do zupy.
Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Posypać posiekaną natką.
Gotować 10 minut. Na koniec dodać majeranek – należy rozetrzeć go w dłoniach – wtedy uwalnia więcej aromatu.
Pyszna grochówka jest gotowa.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/01/grochowa-na-wedzonych-zeberkach