Wykonanie
Poziom trudnościZupa grochowa jest wyjątkową zupą. To wspomnienie z dzieciństwa, zupa, która rozgrzewa i syci. Grochowa na wędzonce to polska klasyka, znana zarówno z wojskowych koszarów jak i wiejskiej, dożynkowej zabawy.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:400 g wędzonych
żeberek2 i ½ litra
wody2
marchewki1
pietruszkakawałek
poralistek laurowy4 ziarna
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu2 łyżeczki
soli250 g
grochu łuskanego350 g
ziemniaków1 łyżka
oliwy z oliwek1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszki2 łyżki
majerankuSposób przygotowania:Do garnka wlać 2 i ½ litra
wody i włożyć przekrojone na trzy części wędzone
żeberka.
Marchewkę i
pietruszkę obrać i dodać do garnka razem z
porem,
listkiem laurowym,
zielem angielskim,
pieprzem i
solą.
Wszystko gotować do czasu aż
marchewka i
pietruszka będą miękkie. Wyłowić wszystkie jarzyny i
przyprawy.
Marchewkę,
pietruszkę i
żeberka odłożyć do wystudzenia.
Do gotującego się
wywaru dodać łuskany
groch i gotować przez 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do
grochu.
Z
żeberek usunąć kości i chrząstki, pokroić
mieso na drobne kawałki.
Cebulę i
czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
Zrumieniony
czosnek i
cebulkę oraz pokrojoną wędzonkę dodać do zupy.
Dodać pokrojoną w kostkę
marchewkę i
pietruszkę. Posypać posiekaną
natką.
Gotować 10 minut. Na koniec dodać
majeranek – należy rozetrzeć go w dłoniach – wtedy uwalnia więcej aromatu.
Pyszna grochówka jest gotowa.
Smacznego!