ßßß
Wszystko gotować do czasu aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Wyłowić wszystkie jarzyny i przyprawy. Marchewkę, pietruszkę i żeberka odłożyć do wystudzenia.
Do gotującego się wywaru dodać łuskany groch i gotować przez 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do grochu.
Z żeberek usunąć kości i chrząstki, pokroić mieso na drobne kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
Zrumieniony czosnek i cebulkę oraz pokrojoną wędzonkę dodać do zupy.
Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Posypać posiekaną natką.
Gotować 10 minut. Na koniec dodać majeranek – należy rozetrzeć go w dłoniach – wtedy uwalnia więcej aromatu.
Pyszna grochówka jest gotowa.
Smacznego!