Wykonanie
Poziom trudnościWyjątkowa, treściwa i pełna smaku zupa fasolowa. To zupa, którą pamiętam z dzieciństwa i jedząc ją czuję się znów jak dziecko.Porcja dla 6 osóbSkładniki:400 g
suchej fasoli (ja użyłam
fasoli borlotti)400 g wędzonych
żeberek1 mała
pietruszka2
marchewki½
pora½ małego
selera wraz z nacią2 gałązki świeżej
szałwii5 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu2
liście laurowe2 łyżeczki
soli3
ziemniaki1 łyżka
oliwy z oliwek1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnku½ pęczka
natki pietruszki2 łyżki
majerankuSposób przygotowania:Dzień wcześniej
fasolę zalać zimną
wodą i zostawić na min. 12 godzin do namoczenia.
Pietruszkę i
marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pasek wędzonych
żeberek przekroić na mniejsze kawałki.
W specjalnym koszyczku umieścić
pora,
selera,
szałwię,
ziele angielskie,
pieprz i
liście laurowe.
Odlać
fasolę. Do dużego garnka wlać 3 litry
wody, włożyć
boczek,
marchewkę z
pietruszką i koszyk z
przyprawami i
fasolę. Posolić.
Wszystko gotować przez 1 godzinę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Żeberka wyłowić, położyć na desce do krojenia. Usunąć koszyczek z
przyprawami. Do garnka wrzucić
ziemniaki.
Z lekko przestudzonych
żeberek usunąć kości i chrzęści, pozostałe
mięso drobno pokroić i wrzucić z powrotem do garnka.
Cebulę i
czosnek posiekać i podsmażyć na
oliwie z oliwek, zrumienione przełożyć do zupy.
Na końcu dodać posiekaną
natkę pietruszki i roztarty w dłoniach
majeranek.
Gotować zupę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i gorącą podawać.
Smacznego!