ßßß
Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pasek wędzonych żeberek przekroić na mniejsze kawałki.

W specjalnym koszyczku umieścić pora, selera, szałwię, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
Odlać fasolę. Do dużego garnka wlać 3 litry wody, włożyć boczek, marchewkę z pietruszką i koszyk z przyprawami i fasolę. Posolić.
Wszystko gotować przez 1 godzinę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Żeberka wyłowić, położyć na desce do krojenia. Usunąć koszyczek z przyprawami. Do garnka wrzucić ziemniaki.
Z lekko przestudzonych żeberek usunąć kości i chrzęści, pozostałe mięso drobno pokroić i wrzucić z powrotem do garnka.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, zrumienione przełożyć do zupy.

Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i roztarty w dłoniach majeranek.
Gotować zupę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i gorącą podawać.
Smacznego!