ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach

nazwa

Wykonanie

400 gr żeberek
250 gr dużej fasoli Jaś
200 gr wiejskiej kiełbasy
1 marchewka
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
kawałek selera
sól
pieprz
szczypta majeranku
kilka ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
natka pietruszki
koperek
Fasolę namoczyć najlepiej na noc, rano przepłukać i zalać czystą wodą. Mięso wypłukać.
zalać 2 l wody, dodać fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, pokrojoną na plasterki marchewkę, cebulę, czosnek i seler posiekany drobno lub w całym kawałku ( ja dodaję cały gdyż rodzina za nim nie przepada, potem wyrzucam) Kiedy mięso i fasola są już miękkie, mięso wyjmuję i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbaskę pokrojoną na plasterki, w międzyczasie rozdrobnić mięso i dodać do zupy. Ugotować do miękkości ziemniaków. Dodać dużo natki pietruszki i koperku..
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/02/zupa-fasolowa-na-zeberkach.html