Wykonanie
Chyba nie bez powodu
fasolową robimy najczęściej o takiej
porze jak teraz, czyli gdy dopadają Nas już jesienne chłody, za
rogiem już prawie śnieg, po prostu jest zimno i nie przyjemnie. To zupa, która zaraz po grochówce, jest bardzo sycąca i rozgrzewająca – idealna na jesienno-zimową pogodę.Składniki:– 400 g
fasoli typu Jaś– 400 g
żeberek surowych– 2-3
kiełbasy podwędzane– 1 duża
cebula– 2
marchewki– 1
por ( biała część )– 4 większe
ziemniaki– kilka ziarenek
pieprzu i
ziela angielskiego– 3
liście laurowe– garść
majeranku–
sól,
pieprzPrzygotowanie:*
Fasolę zalewamy na noc zimną
wodą (
woda powinna sięgać dużo ponad powierzchnię
fasoli ). Rano wylewamy
wodę i płuczemy
fasolę.* Rano do dużego garnka wkładamy podzielone
żeberka i naszą namoczoną
fasolę. Do tego dodajemy ziele,
pieprz ziarnisty i
liście laurowe. Zalewamy wszystko i gotujemy około godziny na małym ogniu, w międzyczasie ściągając szumowiny, które zbierają się na powierzchni.* W tym czasie przygotowujemy sobie
włoszczyznę:
ziemniaki kroimy w kostkę,
marchew w półplasterki,
por w plastry.* Po godzinie
włoszczyznę ( ale bez
ziemniaków ), dodajemy do
fasoli i
mięsa. Gotujemy około pół godz.*
Kiełbasę pokrojoną w półplasterki smażymy na brązowo, a na drugiej patelni na łyżce
masła szklimy
cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie ładnie złota, dodajemy do niej łyżkę
mąki, jeszcze chwilkę razem podsmażając.
Kiełbasa i zasmażka lądują w naszej zupie. Doprawiamy wszystko
solą i
pieprzem do smaku.* Po pół godz. do zupy wrzucamy
ziemniaki i gotujemy około 15 min. do chwili aż będą miękkie. Doprawiamy
majerankiem.♥ Jeżeli chcemy zagęścić naszą zupę i dać jej jeszcze bardziej
fasolowy smak, w połowie gotowania warto wyjąć trochę
fasoli z zupą i zmiksować blenderem, po czym wlać z powrotem do zupy.♥
Mięso z
żeberek warto obrać od kości, pokroić na mniejsze części i wrzucić do zupy. Będzie jeszcze bardziej sycąca :) Smacznego!
Kategorie: