ßßß
Chyba nie bez powodu fasolową robimy najczęściej o takiej porze jak teraz, czyli gdy dopadają Nas już jesienne chłody, za rogiem już prawie śnieg, po prostu jest zimno i nie przyjemnie. To zupa, która zaraz po grochówce, jest bardzo sycąca i rozgrzewająca – idealna na jesienno-zimową pogodę.Składniki:– 400 g fasoli typu Jaś– 400 g żeberek surowych– 2-3 kiełbasy podwędzane– 1 duża cebula– 2 marchewki– 1 por ( biała część )– 4 większe ziemniaki– kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego– 3 liście laurowe– garść majeranku– sól, pieprzPrzygotowanie:* Fasolę zalewamy na noc zimną wodą ( woda powinna sięgać dużo ponad powierzchnię fasoli ). Rano wylewamy wodę i płuczemy fasolę.* Rano do dużego garnka wkładamy podzielone żeberka i naszą namoczoną fasolę. Do tego dodajemy ziele, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Zalewamy wszystko i gotujemy około godziny na małym ogniu, w międzyczasie ściągając szumowiny, które zbierają się na powierzchni.* W tym czasie przygotowujemy sobie włoszczyznę: ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w półplasterki, por w plastry.* Po godzinie włoszczyznę ( ale bez ziemniaków ), dodajemy do fasoli i mięsa. Gotujemy około pół godz.* Kiełbasę pokrojoną w półplasterki smażymy na brązowo, a na drugiej patelni na łyżce masła szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie ładnie złota, dodajemy do niej łyżkę mąki, jeszcze chwilkę razem podsmażając. Kiełbasa i zasmażka lądują w naszej zupie. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.* Po pół godz. do zupy wrzucamy ziemniaki i gotujemy około 15 min. do chwili aż będą miękkie. Doprawiamy majerankiem.♥ Jeżeli chcemy zagęścić naszą zupę i dać jej jeszcze bardziej fasolowy smak, w połowie gotowania warto wyjąć trochę fasoli z zupą i zmiksować blenderem, po czym wlać z powrotem do zupy.♥ Mięso z żeberek warto obrać od kości, pokroić na mniejsze części i wrzucić do zupy. Będzie jeszcze bardziej sycąca :) Smacznego!
Kategorie: