Wykonanie
Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci.Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam.
Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej
pory kupowałam.Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam,że dlaczego nie zrobić ich samemu.Jak pomyślałam tak też zrobiłam.Wyszły rewelacyjne! Naprawdę.Od dziś koniec z kupowaniem!Trochę pracy a właściwie dłubania (pensetą) jest przy wyjmowaniu ości.
Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila.
Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć.
Składniki:1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów
śledzi.
mąka do obtoczenia
olej lub
oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony
czarny pieprzZalewa:5 szklanek
wody1 szklanka 10%
octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy)0,5 szklanki
cukru2-3 łyżeczki
soli2 łyżeczki
gorczycy białej2 łyżeczki
pieprzu kolorowego6 listków laurowych 10 ziarenek
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku1-2 szt.
marchewki1-2 szt.
cebuliŚledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowyi jak wspomniałam wyjęłam z nich ości.
Posypałam je
solą i
pieprzem.
Obtoczyłam w
mące.
Smażyłam na gorącym tłuszczu,
aż nabrały złotego koloru.
Można też dodać do
mąki wody.Mieszając powstanie gęste ciasto.Obtoczyłam w nim płaty
śledziowe.
i smażyłam
aż
ryba się upiekła i zbrązowiała.
Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w
mące.
Śledź jest wtedy twardszy.Ciasto oddziela się i "pływa" w marynacie.
Teraz druga część czyli zalewa do
śledzia.Do garnka wlałam
wodę.Wsypałam
cukier i
sól.Następnie
liście laurowe,
ziele angielskie,
kolorowy pieprz,
gorczycęi pokrojony w plasterki
czosnek.
Dodałam pokrojoną w plasterki
marchewkę i plasterki
cebuli.
Gotowałam, doprowadzając do wrzenia.Zmniejszyłam ogień i wlałam
ocet.Ponownie zagotowałam.
W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam
śledzie do słoików.
Gorącą marynatą zalałam
rybki.Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godzinyaby "przeszły"
przyprawami.
Smacznego!Zapraszam na inne
śledziki:
śledzie po kaszubsku
sałatka śledziowa z
jabłkiemsałatka śledziowa z
ziemniakami i
burakamiśledzie z
czosnkiem i
majerankiemśledzie w
sosie musztardowo śmietanowym