ßßß
Cookit - przepis na ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
Składniki
Filety śledziowe
Cebula
Majeranek
Koncentrat pomidorowy
Śliwki
Olej
Papryka czerwona
Pieprz kolorowy
Sól
Ocet winny
Woda
Gorczyca
Ziele angielskie
Liść laurowy
Pieprz
Cukier
Śledź
Czosnek
Śmietana
Musztarda
Koperek
Sałata
Jabłko
Ziemniak
Burak
Wykonanie
Śledzie
po kaszubsku czyli na słodko.Jak to się
mówi
?...ze
słodyczy
to ja najbardziej lubię
śledzie
.Ja lubię
słodycze
i
śledzie
.Polecam poniższy przepis,zwłaszcza,że zbliżają się święta.Można go zmodyfikować wedle własnych smaków.Ja np. nie dodałam
rodzynek
.Można farsz zawinąć w płaty,albo tak jak ja je pokroić.
Składniki:5 szt.
filetów śledziowych
2 szt.
cebuli
1-2 łyżki
majeranku
2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego
około 6 szt. suszonych
śliwek
garść namoczonych
rodzynek
(jak już
pisałam
ja nie dodałam)
olej
słodka
czerwona papryka
kolorowy pieprz
sól
Marynata:1 szklanka
octu winnego
1,5 szklanka
wody
ziarna
gorczycy
pół łyżeczki mielonego
ziela angielskiego
liść laurowy
pieprz
szczypta
cukru
W tym miejscu napiszę,że powyższej marynaty nie robiłam z braku czasu.Powinno się składniki gotować około 10 minut.Zalać nią
śledzie
i odstawić na około 12 godzin.Zrobię ją na święta.Zapewniam ,że i bez niej
śledzie
wyszły przepyszne.Płaty
śledziowe
namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru
soli
i kilkakrotnie odlewałam
wodę
.Odcisnęłam nadmiar
wody
i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym.Pokroiłam na części.Można użyć (i następnym razem tak zrobię )
śledzi
w occie.
Cebulę
pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na
oleju
.Podlewałam ją
wodą
,żeby zmiękła podczas duszenia.Trochę posoliłam i dodałam
majeranek
.
Dodałam pokrojone
suszone śliwki
.
Wsypałam sporo słodkiej,
czerwonej papryki
.
Wymieszałam składniki,dosypując
kolorowego pieprzu
i ewentualnie trochę
soli
.
Na sam koniec dodałam
koncentrat pomidorowy
.
Wystudziłam i przełożyłam do miski ze
śledziami
.
Można polać jeszcze wszystko
olejem
.
Śledzie
podawać jest najlepiej schłodzone.
Smacznego!
Polecam
śledzie
w różnych odsłonach:
śledzie
smażone w zalewie octowej
śledzie
z
czosnkiem
i
majerankiem
śledzie
w sosie
śmietanowo
musztardowym
z
koperkiem
sałatkę
śledziową
z
jabłkiem
sałatkę
śledziową
z
ziemniakami
i
burakami
Źródło:
http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/12/sledzie-po-kaszubsku.html
Przepisy powiązane
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM
śledzie z marchewką
śledzie po kaszubsku
Śledzie w zalewie pomidorowej
Składniki powiązane (0)