ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

nazwa

Wykonanie

Śledzie po kaszubsku czyli na słodko.
Jak to się mówi ?...ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie.
Ja lubię słodycze i śledzie.
Polecam poniższy przepis,zwłaszcza,że zbliżają się święta.
Można go zmodyfikować wedle własnych smaków.
Ja np. nie dodałam rodzynek.
Można farsz zawinąć w płaty,albo tak jak ja je pokroić.
Składniki:
5 szt. filetów śledziowych
2 szt.cebuli
1-2 łyżki majeranku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
około 6 szt. suszonych śliwek
garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam)
olej
słodka czerwona papryka
kolorowy pieprz
sól
Marynata:
1 szklanka octu winnego
1,5 szklanka wody
ziarna gorczycy
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
liść laurowy
pieprz
szczypta cukru
W tym miejscu napiszę,że powyższej marynaty nie robiłam z braku czasu.
Powinno się składniki gotować około 10 minut.
Zalać nią śledzie i odstawić na około 12 godzin.
Zrobię ją na święta.
Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne.
Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli
i kilkakrotnie odlewałam wodę.
Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym.
Pokroiłam na części.
Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie.
Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju.
Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia.
Trochę posoliłam i dodałam majeranek.
Dodałam pokrojone suszone śliwki.
Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki.
Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli.
Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami.
Można polać jeszcze wszystko olejem.
Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone.
Smacznego!
Polecam śledzie w różnych odsłonach:
śledzie smażone w zalewie octowej
śledzie z czosnkiem i majerankiem
śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem
sałatkę śledziową z jabłkiem
sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/12/sledzie-po-kaszubsku.html