Wykonanie
4
filety śledziowe solone3
cebule2
ogórki kiszone1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki3 łyżki
koncentratu pomidorowego7 suszonych
śliwek35 g
rodzynek3
goździki2
liście lauroweolej (około 1 szklanki)1 łyżeczka
pieprzu1/2-1 łyżeczki
soli (według smaku)trochę
mleka do wymoczenia
śledzimarynata1 szkl
wody50g
octułyżeczka
gorczycy2
liście laurowe3 zgniecione ziarna
ziela angielskiego3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
pieprzu ziarnistego
Śledzie moczymy w wodzie z
mlekiem, najlepiej przez całą noc.Kolejnym krokiem jest wykonanie marynaty: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 5 minut.
Śledzie odsączamy z
mleka i wkładamy do marynaty. Zostawiamy tak je na przynajmniej 8 godzin.Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i kroimy w plastry (4-5 na płat).
Cebulę kroimy w paski i dusimy na
oleju razem z
goździkami,
majerankiem i
zielem angielskim. Dodajemy skruszone iście laurowe i dusimy aż
cebula stanie się szklista, lekko ciemniejsza i miękka.Wtedy dorzucamy
śliwkę pociętą w paseczki i
rodzynki wcześniej zaparzone przegotowaną
wodą.Całkowity czas duszenia powinien zamknąć się w 10 minutach. W tym czasie należy często mieszać
cebulę by się nie przypaliła.
Ogórki kroimy w kostkę i wraz z koncentratem i resztą
oleju dodajemy do
cebuli. Całość jeszcze chwilę gotujemy- smakujemy i doprawiamy
solą,
pieprzem, ewentualnie
cukrem wg własnego gustu
smakowego.Teraz przyszedł czas na przekładanie
śledzi. Na dno słoika wkładamy 2 łyżki
cebuli, warstwę
śledzi, znów
cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być
cebula. Całość można jeszcze zalać
olejem, tak by nic ponad niego nie wystawało, nie więcej.Gotowe
śledzie należy odstawić do lodówki na minimum 3, a najlepiej 5 dni aby składniki przeniknęły.