ßßß Cookit - przepis na Śledzie na zimno w śliwkowo-cebulowym sosie

Śledzie na zimno w śliwkowo-cebulowym sosie

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny śledź. Udane połączenie kilku składników, które mają intensywny smak i aromat, tworzy wyrazisty sos - warzywną otoczkę śledzia. Warto spróbować nie tylko od święta. Przepis podpatrzony u Andrzeja Polana.
500-600g płatów śledziowych solonych
1 kg cebuli
200g suszonych śliwek
4 średnie ogórki kiszone
130g koncentratu pomidorowego [2-3 czubate łyżki]
3 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz czarny
3 liście laurowe
olej
dodatkowo do zalewy do śledzi :
1 szklanka octu 10%
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 średnie cebule
2-3 liście laurowe
1/2 łyżki ziela angielskiego
1/2 łyżki ziaren jałowca
Wykonanie:
Dwukrotne moczenie śledzi:
Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie, kilkukrotnie zmieniając wodę. Następnie przygotowujemy zalewę octową: wodę zagotowujemy, dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę, przyprawy i po chwili ocet - taką miksturę studzimy i już do zimnej wkładamy śledzie. Śledzie powinny moczyć się w zalewie około 3 godzin.
Wykonanie śledzia po kaszubsku :
Obraną cebulę kroimy w kostkę [albo rozdrabniamy malakserem] i dusimy na dużej ilości oleju, uważając by się nie przyrumieniła; odrobina wody dodana w trakcie duszenia nam w tym pomoże. Dodajemy śliwki suszone pokrojone na mniejsze kawałki, a na koniec ogórki kiszone pokrojone w kostkę (koniecznie obrane ze skórki). Dodajemy czarny pieprz, sól, liście laurowe i na koniec majeranek roztarty w rękach (tak wydobywa się jego aromat). Taki zestaw dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż kolor zrobi się prawie brunatny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Powstały sos studzimy i przekładamy nim śledzie wcześniej namoczone w delikatnej zalewie octowej.
Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień w celu połączenia się smaków.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/12/sledz-po-kaszubsku.html