Wykonanie
Barszcz czerwony to klasyka kuchni polskiej. To smaczna i zdrowa zupa, prosta w przygotowaniu. Wymaga jedynie trochę czasu (zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowanie zakwasu), ale zdecydowanie warto zaplanować na nią miejsce w naszym menu. Nie wiem sama, którą jej wersję lubię bardziej: klasyczną czystą, czy zabielaną. Myślę, że chyba obie! Spróbujcie sami i zdecydujcie, która przypada Wam bardziej do gustu. Ja zazwyczaj robię większą porcję zupy. Pierwszego dnia jemy ją w wersji klasycznej, drugiego zabielaną. Zapewniam, że się nie znudzi, ponieważ dodatek
śmietany zmienia charakter tej zupy.
1,2 litra
wody3-4
buraki1
marchewka1
pietruszka1
cebula2
listki laurowe2 ziarna
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku, obrane, posiekane1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu1
jabłko (najlepiej
winne)0 , 5 litra zakwasu na barszcz1 łyżka
majeranku1/3 łyżeczki
cukrusól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smakuew.4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 12% lub 18% - ilość
śmietany to rzecz gustu
Buraki bardzo dokładnie szorujemy i obieramy. Kroimy w plasterki,kostkę lub trzemy na tarce. (Warto użyć rękawic, ponieważ
buraki intensywnie barwią dłonie).
Marchewkę i
pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy. Nadziewamy ją na widelec i opalamy nad palnikiem, aż
zrobi się lekko przypalona. Można też ją położyć bezpośrednio na palniku.Warzywa przekładamy wraz z
przyprawami do garnka. Zalewamy
wodą, doprowadzamy do wrzenia lecz nie pozwalamy się intensywnie zagotować - wówczas
buraki stracą swą piękną czerwoną barwę. Gotujemy je w ten sposób 40 minut, po czym zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokrojone w kawałki
jabłko, po czym odstawiamy zupę na 2-24 godzin, by smaki się połączyły. Najlepiej odstawić zupę na noc.Po tym czasie zupę przecedzamy przez sito.Płyn ponownie doprowadzamy do lekkiego wrzenia, nie pozwalając mu się w pełni zagotować. Dodajemy
majeranek i zakwas - do smaku. Zupa powinna być przyjemnie kwaśna. Gotujemy w ten sposób15 minut. Na koniec doprawiamy zupę do smaku
solą (zakwas jest słony), świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i
cukrem.Mamy gotowy barszcz czerwony czysty . Podajemy go z pasztecikami, krokietami lub
ziemniakami puree (najlepiej podanymi na oddzielnym talerzyku z
boku).Jeśli chcemy podać barszcz zabielany, najpierw hartujemy
śmietanę, tzn. mieszamy
śmietanę w miseczce z kilkoma łyżkami gorącego barszczu, po czym wlewamy ją do zupy. Chwilę podgrzewamy, lecz nie gotujemy.
Barszcz czerwony zabielanyBarszcz zabielany podajemy z oddzielnie ugotowanym, pokrojonymi w kostkę
ziemniakami. Możemy dodać do niego również warzywa z gotowania czystego barszczu - pokrojone drobno
buraki i
marchewką, jeśli lubimy.