Wykonanie
            Barszcz czerwony to klasyka kuchni polskiej. To smaczna i zdrowa zupa, prosta w przygotowaniu. Wymaga jedynie trochę czasu (zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowanie zakwasu), ale zdecydowanie warto zaplanować na nią miejsce w naszym menu. Nie wiem sama, którą jej wersję lubię bardziej: klasyczną czystą, czy zabielaną. Myślę, że chyba obie! Spróbujcie sami i zdecydujcie, która przypada Wam bardziej do gustu. Ja zazwyczaj robię większą porcję zupy. Pierwszego dnia jemy ją w wersji klasycznej, drugiego zabielaną. Zapewniam, że się nie znudzi, ponieważ dodatek 
śmietany zmienia charakter tej zupy.

1,2 litra 
wody3-4 
buraki1 
marchewka1 
pietruszka1 
cebula2 
listki laurowe2 ziarna 
ziela angielskiego2 ząbki 
czosnku, obrane, posiekane1 łyżeczka ziaren 
czarnego pieprzu1 
jabłko (najlepiej 
winne)0 , 5 litra zakwasu na barszcz1 łyżka 
majeranku1/3 łyżeczki 
cukrusól i świeżo mielony 
czarny pieprz - do smakuew.4 łyżki gęstej kwaśnej 
śmietany 12% lub 18% - ilość 
śmietany to rzecz gustu
Buraki bardzo dokładnie szorujemy i obieramy. Kroimy w plasterki,kostkę lub trzemy na tarce. (Warto użyć rękawic, ponieważ 
buraki intensywnie barwią dłonie).
Marchewkę i 
pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy. Nadziewamy ją na widelec i opalamy nad palnikiem, aż 
zrobi się lekko przypalona. Można też ją położyć bezpośrednio na palniku.Warzywa przekładamy wraz z 
przyprawami do garnka. Zalewamy 
wodą, doprowadzamy do wrzenia lecz nie pozwalamy się intensywnie zagotować - wówczas 
buraki stracą swą piękną czerwoną barwę. Gotujemy je w ten sposób 40 minut, po czym zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokrojone w kawałki 
jabłko, po czym odstawiamy zupę na 2-24 godzin, by smaki się połączyły. Najlepiej odstawić zupę na noc.Po tym czasie zupę przecedzamy przez sito.Płyn ponownie doprowadzamy do lekkiego wrzenia, nie pozwalając mu się w pełni zagotować. Dodajemy 
majeranek i zakwas - do smaku. Zupa powinna być przyjemnie kwaśna. Gotujemy w ten sposób15 minut. Na koniec doprawiamy zupę do smaku 
solą (zakwas jest słony), świeżo zmielonym 
czarnym pieprzem i 
cukrem.Mamy gotowy barszcz czerwony czysty . Podajemy go z pasztecikami, krokietami lub 
ziemniakami puree (najlepiej podanymi na oddzielnym talerzyku z 
boku).Jeśli chcemy podać barszcz zabielany, najpierw hartujemy 
śmietanę, tzn. mieszamy 
śmietanę w miseczce z kilkoma łyżkami gorącego barszczu, po czym wlewamy ją do zupy. Chwilę podgrzewamy, lecz nie gotujemy.

Barszcz czerwony zabielanyBarszcz zabielany podajemy z oddzielnie ugotowanym, pokrojonymi w kostkę 
ziemniakami. Możemy dodać do niego również warzywa z gotowania czystego barszczu - pokrojone drobno 
buraki i 
marchewką, jeśli lubimy.