ßßß
Składniki:1 kg buraków3 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula2 jabłka3 grzybki suszone / nie koniecznie /sól, pieprz do smaku1 liść laurowy4ziarna ziela angielskiego2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka płaska cukruWarzywa obieramy płuczemy, zalewamy 2,5 l wody, solimy,dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 – 30 minut.Wyjmujemy warzywa , dodajemy obrane i pokrojone w paski lubplasterki buraki / można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach /,wkładamy jabłka . Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier,sok z cytryny. Gotujemy do 30 minut. Przed końcem gotowaniadodajemy roztarty czosnek. Jeśli lubimy to możemy wsypać1 łyżeczkę majeranku. Ugotowany barszczyk odstawiamy na 2 godziny.Następnie przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzewamy.Barszczyk podajemy z pasztecikami, krokietami, uszkami lub rożkamigrzybowymi z ciasta francuskiego.Można też dodać śmietanę i podawać z ziemniakami.SmacznegoPolub stronę