ßßß Cookit - przepis na Czerwony barszczyk

Czerwony barszczyk

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg buraków
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 jabłka
3 grzybki suszone / nie koniecznie /
sól, pieprz do smaku
1 liść laurowy
4ziarna ziela angielskiego
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka płaska cukru
Warzywa obieramy płuczemy, zalewamy 2,5 l wody, solimy,
dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 – 30 minut.
Wyjmujemy warzywa , dodajemy obrane i pokrojone w paski lub
plasterki buraki / można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach /,
wkładamy jabłka . Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier,
sok z cytryny. Gotujemy do 30 minut. Przed końcem gotowania
dodajemy roztarty czosnek. Jeśli lubimy to możemy wsypać
1 łyżeczkę majeranku. Ugotowany barszczyk odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzewamy.
Barszczyk podajemy z pasztecikami, krokietami, uszkami lub rożkami
grzybowymi z ciasta francuskiego.
Można też dodać śmietanę i podawać z ziemniakami.
Smacznego
Polub stronę
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/11/czerwony-barszczyk.html