Wykonanie
Dziś przepis dla tych wszystkich, którzy z jakiegoś powodu nie nastawili zakwasu z
buraków, a chcą w święta rozkoszować się wyśmienitym barszczem . Mój przepis jest prosty, a smak doskonały, trochę kwaśny, trochę słodki, trochę pikantny i mocno skoncentrowany - nikt się nie zorientuje, że nie jest na zakwasie. Gorąco polecam!
Na 2 litry barszczu przygotuj:2 litry
wody2 bardzo duże
buraki (jak pięść osiłka)4
marchewki1
por2
pietruszki1
cebulę4 skrzydełka z
kurczaka1/2
jabłka1 ząbek
czosnku1
liść laurowy1 dużą łyżką ziaren
czarnego pieprzu1 słoiczek koncentratu barszczu czerwonego 230 ml (ja użyłam z krakowskiego kredensu, podobno z Krakusa też jest dobry)1 małą łyżkę
soku z cytryny3
suszone borowiki1 dużą łyżkę
soli1 dużą łyżkę
cukru1 plaster
wędzonego boczku o grubości 1 cm.Zacznij od nastawienia
bulionu. Wlej 2 litry zimnej
wody do dużego garnka. Do środka włóż
skrzydełka kurczaka, obraną
cebulę, przecięty na pół
por, obrane i pocięte na kawałki
marchewki,
pietruszki i
buraki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę.
Po tym czasie wyłów wszystkie warzywa i
mięso. Do
wywaru dodaj 1 dużą łyżkę
soli, 1/2 słoiczka koncentratu barszczu, 1 małą łyżkę
soku z cytryny (dla zachowania pięknego koloru), 1 dużą łyżkę
cukru, 3
suszone borowiki, połówkę
jabłka,
liść laurowy, 1 dużą łyżkę ziaren
czarnego pieprzu, 1 obrany ząbek
czosnku.
Duś na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodaj druga połowę słoiczka koncentratu. Wrzuć do barszczu
wędzony boczek i próbuj co chwilę czy odpowiada Ci ilość aromatu wędzonki. Ja wyjęłam
boczek po ok. 1 minucie. Gotuj barszcz na minimalnym ogniu przez kolejne 1/2 godziny. Na koniec sprawdź czy nie trzeba dodać
soli,
pieprzu czy
cukru. Jeśli jest za słodki dodaj
soku z cytryny. Barszczyk już gotowy, będzie doskonale smakował z grzybowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj. Smacznego!