Wykonanie
Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobównp.w
curry,w pomidorach,musztardzie.Ale chyba najbardziej tradycyjny, to
śledź w oleju z
cebulką,który często gości na naszych stołach.
Śledź należy do ryb tłustych dzięki
czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12,a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Warto pamiętać o dokładnym moczeniu
śledzi, w celu usunięcia
soli.Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas
wodę i zalewałam je ponownie.
Wysuszyłam płaty
śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar
wody.Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Dodałam pokrojoną drobno
cebulkę.
Posypałam mielonym
czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy
cytryny.
Pokroiłam odrobinę
cebuli dymki.
Dodałam
olej.
I wszystko dokładnie wymieszałam.Odstawiłam do lodówki i gotowe;)Smacznego!
Polecam również:
śledzie po kaszubsku
śledzie smażone w zalewie octowej
sałatkę śledziową z
burakami i
ziemniakamisałatkę śledziową z
jabłkiemśledzie z
czosnkiem i
majerankiemśledzie w
sosie musztardowo śmietanowym z
koperkiem