ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ

ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ

nazwa

Wykonanie

Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów
np.w curry,w pomidorach,musztardzie.
Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką,
który często gości na naszych stołach.
Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12,
a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.
Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie.
Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.
Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Dodałam pokrojoną drobno cebulkę.
Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny.
Pokroiłam odrobinę cebuli dymki.
Dodałam olej.
I wszystko dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam do lodówki i gotowe;)
Smacznego!
Polecam również:
śledzie po kaszubsku
śledzie smażone w zalewie octowej
sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami
sałatkę śledziową z jabłkiem
śledzie z czosnkiem i majerankiem
śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/09/sledzie-w-oleju-z-cebula.html