Lubicie śledzie?Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-)Polecam dziś pysznąWprawdzie jest trochę pracochłonna ...ale czego się nie robi dla zaspokojenia swojego podniebienia i żołądka.Zachęcam również do spróbowaniasałatki śledziowej z jabłkiemśledzi po kaszubskuśledzie z czosnkiem i majerankiemśledzie w sosie śmietanowomusztardowym z koperkiemSkładniki:6 płatów śledziowych2-3 szt. buraków1 kg (można mniej) ziemniaków6-8 szt.kiszonych ogórków1-2 szt.cebuli1 szt. jabłka1/2 szt. cytrynygarść koperku2 łyżki chrzanu2 łyżki majonezujogurt naturalnypieprz czarnyZacznijmy od głównego składnika.Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli.Odlewałam co jakiś czas z nich wodę i zalewałam je ponownie.Używając ręczników papierowych,wysuszyłam płaty śledziowe z nadmiaru wody.Pokroiłam śledzie w nieduże kawałki.Ugotowałam buraczki w łupinkach, obrałam ze skórkii starłam na tarce o dużych oczkach.Można oczywiście jeśli wolicie pokroić je w kostkę.Pokroiłam drobno cebulkę.Wymieszałam.Następnie dołożyłam grubo starte jabłko,które skropiłamsokiem z cytryny aby nie ściemniało.I oczywiście znów wymieszałam.Kolej na kiszone ogórki.Obrałam je ze skórki,starłam na tarce i wycisnęłam z nadmiaru soku.Dodałam je do pozostałych składników.Ponownie wszystko wymieszałam.Ugotowane ziemniaki w łupinkach,obrałami pokroiłam w kostkę.Dodałam jogurt i majonez.Posypałam odrobiną czosnku granulowanego(ale nie jest to konieczne)Wsypałam pokrojony koperek.Wszystko wymieszałam.Doprawiłam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.Dla bardziej wyrazistego smaku, dodałam jeszcze około dwóch łyżek chrzanu.Można również przygotować tę sałatkę w formie warstwowej,będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko.Smacznego!Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam:Sałatkę ziemniaczaną z czosnkiemSałatkę ziemniaczaną z jajkiemogórkiemkaparami z sosem currySałatka ziemniaczana z szynkąSałatkę ziemniaczaną z wędzonym rekinem