Wykonanie
Jeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że
śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta
sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe warzywa i
ryby.Składniki
- 5 płatów
śledziowych w zalewie octowej- 1 średni surowy czerwony
burak- 3
cebule dymki ze
szczypiorem- 1
jabłko- 2 małe
ogórki kiszone- 1 czubata łyżeczka
chrzanu- 300 ml kwaśnej
śmietany 18%- 1/2 łyżeczka
majeranku- 1/2 pęczka
koperku-
sól,
pieprzDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.WykonanieSurowego
buraka umyć, obrać, przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w małą kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w małą kostkę,
szczypior poszatkować.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę.
Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę.
Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze
śmietaną,
chrzanem,
koperkiem i
majerankiem. Całość doprawić
solą i
pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty
śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać i odstawić na min. 2 h do lodówki.Uwaga – sprawdzona rada
Sałatka najlepiej smakuje dnia następnegoŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)