Wykonanie
Jak już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z
Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik,
kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego wpisu cygany, goszczą na naszym
stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania.
Składniki :4 podłużne
buraki5 jaj1 puszka
groszku konserwowego3 matyjasy1
cebula3 - 4
kiszone ogórki (w zależności od wielkości)250 g
majonezusól i
pieprz do smaku
Dodatkowo :
jajko,
śledzie i
szczypior do dekoracji
Sposób przygotowania :
Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami
octu.
Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko
cebulę i
ogórki obrane ze skórki.
Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.
Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości.
Czas na nasze
śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy
majonez i
pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy
sól, jeśli jest taka potrzeba, należy bowiem pamiętać, że
śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone.
Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu.