ßßß
proporcje na 1 słoik śledzi:250 g płatów śledziowych a la matias w oleju (=1 tacka)1 duża cebula1 średnia marchewkazalewa:10 kulek ziela angielskiego6 lekko roztłuczonych ziaren czarnego pieprzu3 listki laurowe150 ml octu zwykłego 10%150 ml wody100 g cukru1/2 łyżeczki soliSkładniki zalewy zagotować, by cukier się rozpuścił, i całkowicie wystudzić. (Uwaga: absolutnie nie zalewamy śledzi gorącą zalewą, bo się ugotują.)W tym czasie wymoczyć śledzie przez 15 minut w zimnej wodzie. Wyjąć i pokroić na ok. 3-4 centymetrowe kawałki.Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Śledzie wymieszać z cebula i marchewka, po czym włożyć do słoika wraz z listkami laurowymi z zalewy.Zalać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoik i odstawić do lodówki na minimum 3 dni, by śledzie się zamarynowały.