Wykonanie
Kupiłam w ostatni piątek
śledzie matjasy i postanowiłam je zamarynować. Jeżeli nie zostaną wszystkie, wcześniej pochłonięte przez jakąś niewidzialną gębusię, to na najbliższą środę zamierzam zrobić z nich
sałatkę.
Składniki :1 kg
śledzi matjasów3 duże
cebule¾ szkl.
octu 10%1½ szkl
wody2-3 łyżeczki
gorczycy6-7 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe1 łyżka
cukru½ łyżeczki
soliWykonanie :
Śledzie oczyszczamy, myjemy i zalewamy zimną
wodą. Odstawiamy na ok. 3 godz. zmieniając dwukrotnie
wodę. W tym czasie przygotowujemy marynatę z
wody,
octu, przypraw,
soli i
cukru. Gotujemy ok. 3 minuty.
Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.Wrzucamy do gorącej marynaty i pozostawiamy do wystudzenia.Wymoczone
śledzie dzielimy na porcje i układamy w słoiku na przemian z
cebulą.Zalewamy marynatą.Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Z kilograma
śledzi wychodzi dwa pełne litrowe słoiki.