ßßß



Grudzień nie może obejść się bez śledzi. Najbardziej tradycyjne i chyba lubiane przez wszystkich są z cebulką w oleju. Sposób mojej mamy od lat: zanim śledzie wylądują w oleju, zamacerować je w lekkiej zalewie octowej. Mogą tak dłużej leżakować i tylko w razie potrzeby zalewamy olejem, kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Bardzo polecam tę metodę przygotowania .Składniki:filety śledziowe a'la matiasy,cebula,olej,Zalewa octowa:4 szkl. wody,0,5 szkl. octu 10%,3 łyżki cukru,1 płaska łyżka soli,5 ziarenek ziela angielskiego,2-3 listki laurowe .Przygotowanie:Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez około 2h. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać pokrojoną w półtalarki cebulę . Odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w kawałki, połączyć z zimną zalewą octową. W razie ochoty śledzie z cebulą odcedzić i zalać olejem.
