Wykonanie
Sezon
paprykowy jeszcze trwa,więc
pora na
przetwory.
Papryka konserwowa to świetny dodatek do sałatek,kanapek,
sosów itp.Przepis bardzo tradycyjny i sprawdzony,stosuję go od wielu lat,
papryka jest smaczna i nie jest rozgotowana.polecam.
SKŁADNIKI :2 kg
papryki czerwonej2 szklanki
octu2 litry
wody2 łyżki
soli7 łyżek
cukru2
cebule,obrane i pokrojone w talarki
olej (1 łyżka na każdy słoik)
ziele angielskie,
liśc laurowyPaprykę myjemy,pozbawiamy gniazd nasiennych,kroimy na paski.
Wodę z
cukrem i
solą zagotowujemy,gdy lekko przestygnie dodajemy
ocet.Do umytych słoiczków wkładamy po plastrze
cebuli,liściu laurowym i dwóch ziarnkach
ziela angielskiego.Dopiero teraz możemy układając ciasno kawałki
papryki.Wlewamy zalewę,do każdego słoika dodajemy łyżkę
oleju i zakręcamy słoiki.Gotujemy w garnku,(zalane
wodą do wysokości dekielka) 15 minut licząc czas od zagotowania
wody.Tak przygotowaną
paprykę przechowujemy około 2-3 lat.Smacznego.