Wykonanie
Nadszedł czas na
przetwory z
papryki... Jak wiadomo, ceny
papryki w zimie są trzy
razy wyższe niż w sezonie letnim, po co więc przepłacać? Skoro marynowaną
paprykę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, np. jako dodatek do sałatek, czy kanapek. Moją ulubioną
sałatką, do której właśnie w zimie używam marynowanej
papryki jest
sałatka meksykańska .
Składniki:1,5 kg
papryki czerwonej1
cebulaZalewa:3 szklanki
wody1 szklanka
octu2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru3 łyżki
olejuDo słoików (ok. 300 ml):2
ziela angielskie1
listek laurowy3 ziarna
pieprzu czarnego1 łyżeczka
gorczycyCebulę obrać, pokroić w plastry.
Paprykę umyć, wydrążyć. Pokroić w paseczki. Na dno słoika wrzucić
przyprawy i po plastrze
cebuli. Wkładać paski
papryki. Zagotować zalewę z
wody,
octu,
soli i
cukru. Zdjąć z palnika i dodać 3 łyżki
oleju. Zalewać słoiki do 3/4 pojemności, zakręcać i pasteryzować 10-15 minut. Odwracać do góry dnem.