Wykonanie
Papryka konserwowa będzie doskonałym dodatkiem do
mięs, czy sałatek. Moi goście ją uwielbiają i zawsze znika w mgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki ( na 5 słoików ) :2 kg
papryki czerwonej i żółtej1 l
wody1/2 szklanki
octu1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 łyżka
soli5 ziaren
pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego5
laurowych liściSposób wykonania:
Paprykę myjemy, kroimy w małe prostokąty, wykrawamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach.Zagotowujemy zalewę z 1 l
wody, 1/2 szklanki
octu, 1/2 szklanki
oleju, 1/2 szklanki
cukru, łyżki
soli, 5 ziaren
ziela angielskiego i 5
liści laurowych. Zalewamy wrzątkiem
paprykę, zamykamy i gotujemy w dużym garnku zalanym
wodą do 3/4 wysokości słoików przez 5 minut.Zostawiamy do wystygnięcia.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.