ßßß Cookit - przepis na Papryka konserwowa.

Papryka konserwowa.

nazwa

Wykonanie

Papryka konserwowa będzie doskonałym dodatkiem do mięs, czy sałatek. Moi goście ją uwielbiają i zawsze znika w mgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki ( na 5 słoików ) :
2 kg papryki czerwonej i żółtej
1 l wody
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soli
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
5 laurowych liści
Sposób wykonania:
Paprykę myjemy, kroimy w małe prostokąty, wykrawamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach.
Zagotowujemy zalewę z 1 l wody, 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, łyżki soli, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 liści laurowych. Zalewamy wrzątkiem paprykę, zamykamy i gotujemy w dużym garnku zalanym wodą do 3/4 wysokości słoików przez 5 minut.
Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/10/papryka-konserwowa.html