Wykonanie
W mojej rodzinie robi się dużo
przetworów i wymieniamy się przepisami, toteż mam ich pod dostatkiem i nieczęsto sięgam po nowe. Ale miodowa
papryka Peli zaciekawiła mnie bardzo i skusiłam się, żeby ją zrobić. Nawet nie wytrzymałam i otworzyłam jeden słoiczek, żeby spróbować, jak smakuje… jest pyszna,
miód łagodzi smak marynowanej
papryki i nadaje jej ciekawy, słodko-kwaśny posmak.Oryginalny przepis jest tutajJa zrobiłam z połowy porcji, bo
papryki miałam mniej:
papryka czerwona, ja dałam tez trochę żółŧej i pomarańczowejzalewa:5 szklanek
wody½ szklanki
cukru½ szklanki
oleju¼ szklanki
miodu2 płaskie łyżki
soli1 i ¼ szklanki
octu 5 %3
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiego, ziarna
pieprzu,
gorczycaSkładniki zalewy zagotować razem i wystudzić. Umytą i osuszoną
paprykę ułożyć w wyparzonych słoiczkach, zalać zalewą i pasteryzować 10 minut. Smacznego!