ßßß
W mojej rodzinie robi się dużo przetworów i wymieniamy się przepisami, toteż mam ich pod dostatkiem i nieczęsto sięgam po nowe. Ale miodowa papryka Peli zaciekawiła mnie bardzo i skusiłam się, żeby ją zrobić. Nawet nie wytrzymałam i otworzyłam jeden słoiczek, żeby spróbować, jak smakuje… jest pyszna, miód łagodzi smak marynowanej papryki i nadaje jej ciekawy, słodko-kwaśny posmak.Oryginalny przepis jest tutajJa zrobiłam z połowy porcji, bo papryki miałam mniej:papryka czerwona, ja dałam tez trochę żółŧej i pomarańczowejzalewa:5 szklanek wody½ szklanki cukru½ szklanki oleju¼ szklanki miodu2 płaskie łyżki soli1 i ¼ szklanki octu 5 %3 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiego, ziarna pieprzu, gorczycaSkładniki zalewy zagotować razem i wystudzić. Umytą i osuszoną paprykę ułożyć w wyparzonych słoiczkach, zalać zalewą i pasteryzować 10 minut. Smacznego!