ßßß Cookit - przepis na Papryka konserwowa.

Papryka konserwowa.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Zalewa: (na 10kg papryki potrzeba podwójnej porcji zalewy)
1l octu,
18 szklanek (1 szklanka = 250ml) wody,
2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru,
1/2 szklanki soli,
2 płaskie łyżki gorczycy.
Ponadto:
świeża czerwona papryka,
pokrojone kawałki korzenia chrzanu,
czosnek,
olej - 2 łyżki na słoik,
ziele angielskie,
listki laurowe,
ziarenka pieprzu prawdziwego.
Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotować. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Pokroić w paski ( tj. na zdjęciu) i ciasno powkładać do słoików. Do każdego słoika włożyć również po listku laurowym, ziarenku pieprzu prawdziwego, ziarenku ziela angielskiego i po kawałku korzenia chrzanu oraz ząbek lub dwa ząbki czosnku. Zalać paprykę przygotowaną zalewą i na wierzch każdego słoika polać dwiema łyżkami oleju. Mocno pozakręcać słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka , by po włożeniu papryki nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować 10min.
Przepis nadesłała moja mama :) Z 10kg papryki wyszło 27 słoików (podwójna porcja zalewy), lecz słoiki były różnej wielkości. Czyli można przyjąć, że wyjdzie mniej więcej 20 słoików 0.9l -również w zależności od tego kto ile wkłada do słoika papryki.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/09/papryka-konserwowa.html