Wykonanie
Składniki:Zalewa: (na 10kg
papryki potrzeba podwójnej porcji zalewy)1l
octu,18 szklanek (1 szklanka = 250ml)
wody,2 szklanki i 2 łyżki stołowe
cukru,1/2 szklanki
soli,2 płaskie łyżki
gorczycy.Ponadto:świeża
czerwona papryka,pokrojone kawałki korzenia
chrzanu,
czosnek,
olej - 2 łyżki na słoik,
ziele angielskie,
listki laurowe,ziarenka
pieprzu prawdziwego.Przygotowanie:Składniki na zalewę zagotować.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Pokroić w paski ( tj. na zdjęciu) i ciasno powkładać do słoików. Do każdego słoika włożyć również po
listku laurowym, ziarenku
pieprzu prawdziwego, ziarenku
ziela angielskiego i po kawałku korzenia
chrzanu oraz ząbek lub dwa ząbki
czosnku. Zalać
paprykę przygotowaną zalewą i na wierzch każdego słoika polać dwiema łyżkami
oleju. Mocno pozakręcać słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać
wodą - ilość
wody taka , by po włożeniu
papryki nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować 10min.
Przepis nadesłała moja mama :) Z 10kg
papryki wyszło 27 słoików (podwójna porcja zalewy), lecz słoiki były różnej wielkości. Czyli można przyjąć, że wyjdzie mniej więcej 20 słoików 0.9l -również w zależności od tego kto ile wkłada do słoika
papryki.Smacznego!!!