ßßß
Składniki:Zalewa: (na 10kg papryki potrzeba podwójnej porcji zalewy)1l octu,18 szklanek (1 szklanka = 250ml) wody,2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru,1/2 szklanki soli,2 płaskie łyżki gorczycy.Ponadto:świeża czerwona papryka,pokrojone kawałki korzenia chrzanu,czosnek,olej - 2 łyżki na słoik,ziele angielskie,listki laurowe,ziarenka pieprzu prawdziwego.Przygotowanie:Składniki na zalewę zagotować. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Pokroić w paski ( tj. na zdjęciu) i ciasno powkładać do słoików. Do każdego słoika włożyć również po listku laurowym, ziarenku pieprzu prawdziwego, ziarenku ziela angielskiego i po kawałku korzenia chrzanu oraz ząbek lub dwa ząbki czosnku. Zalać paprykę przygotowaną zalewą i na wierzch każdego słoika polać dwiema łyżkami oleju. Mocno pozakręcać słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka , by po włożeniu papryki nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować 10min.




Przepis nadesłała moja mama :) Z 10kg papryki wyszło 27 słoików (podwójna porcja zalewy), lecz słoiki były różnej wielkości. Czyli można przyjąć, że wyjdzie mniej więcej 20 słoików 0.9l -również w zależności od tego kto ile wkłada do słoika papryki.Smacznego!!!