ßßß Cookit - przepis na Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

nazwa

Wykonanie

Papryka przygotowana w domu smakuje najbardziej.
Jest chrupiąca i we właściwej zalewie.
Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion.
Kroimy w cząstki o kształcie i wielkości według uznania.
Przygotowujemy słoiki z przyprawami, czyli do każdego słoika:
-ząbek czosnku
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka ziaren pieprzu
-listek laurowy
-szczypta gorczycy
W dużym garnku gotujemy zalewę.
Na jedną porcję:
-3 szklanki wody
-0,5 szklanki octu
-łyżka soli
-7 łyżek cukru
-kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
-3-4 listki laurowe
Na 5 kg papryki przygotowujemy 5-6 porcji zalewy.
Do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną paprykę tak, aby zalewa ją objęła.
Od momentu ponownego wrzenia zalewy, gotujemy 5 minut.
Przekładamy paprykę do przygotowanych wcześniej słoików, uzupełniamy zalewą i zakręcamy.
Papryka jest gotowa.
Nie wymaga pasteryzowania.
Przygotowana w opisany sposób daje gwarancję, że nie jest przegotowana.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/papryka-konserwowa.html