Wykonanie
Składniki:0,5 kg
papryki kolorowejZalewa:0,7 L
wody1/2 szkl.
octu 9%3 łyżki
cukru1 łyżki
soli1 słoiczek
chrzanu (najlepiej bardzo ostry lub świeżo starty)Dodatkowo do kazdego sloika:1
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego1 ząbek
czosnku2 ziarna
pieprzuPaprykę dokładnie umyć,pozbyć się gniazd nasiennych pokroić w paski.Do garnka wlać
wodę,
ocet,
cukier,sol i dokładnie wymieszać,zagotować i przestudzić.Do ciepłej dodać
chrzan i dokładnie wymieszać.Do słoików dodać
przyprawy i skrojony w plastry
czosnek. przełożyć
paprykę do słoików i zalać zalewa.szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 min. odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.