Wykonanie
Ten przepis wrzucam na bloga głównie dla siebie. Co roku powtarza się ten sam schemat: chcę zrobić
paprykę, ale przepis spisany na kartce gdzieś wsiąkł, po czym muszę chwycić telefon i prosić teściową o przepis. W przyszłym roku będzie inaczej :)Zalewa do
papryki jest delikatna - 1:8, proporcja
wody do
octu nie jest zbyt wielka. Oczywiście, jest to proporcja jak najbardziej ruchoma i można ją zmniejszyć wg uznania. W przepisie na zalewę nie ma
oleju, uważam że nie jest on konieczny, jeżeli
papryka będzie zakryta zalewą. Moja
papryka stoi bardzo długo, czasem i 3 lata - nie psuje się.
Składniki:- gruba, jędrna
papryka - 5 kg.do każdego litrowego słoika:-
gorczyca - po pół łyżeczki-
pieprz ziarnisty - po 3 sztuki-
liście laurowe - po 1-
ziele angielskie - po 5 sztukdo zalewy:-
ocet spożywczy 10% - 1 szklanka-
woda - 8 szklanek-
sól do zalewy - łyżka- szklanka
cukruWykonanie:
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pociąć na mniejsze części. Upychać ciasno do słoików. Do każdego słoika włożyć
liść laurowy,
ziela angielskie,
pieprz ziarnisty i
gorczycę.Przygotować zalewę.
Wodę z
octem,
cukrem i
solą zagotować, dopilnować by
sól i
cukier się rozpuściła. Zalać gorącą zalewą przygotowaną
paprykę tak by była przykryta, i mocno zakręcić. Jeżeli pasteryzujemy od razu, należy
wodę do zagotowania słoików podgrzać do temperatury zalewy. Pasteryzować około 5 minut, jeżeli chcemy by
papryka była nadal twarda. Jeżeli chcemy by była miękka, można kilka minut dłużej. Jednak z czasem gotowania lepiej nie przesadzać, bo może nam wyjść rozgotowane warzywo w słoiku.Smacznego!Pozdrawiam!