Wykonanie
Papryka marynowana z tego przepisu jest zawsze smaczna, jędrna i chrupiąca, przechowuje się długo.Doskonała jako dodatek do sałatek, kanapek, czy gotowanych lub pieczonych kiełbasek.Polecam :)Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0 , 5 litra )-
papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg.-
ziele angielskie-
liście laurowe-
gorczyca w ziarenkach-
czosnek-
olejZalewa- 6 szklanek
wody- 1 szklanka
octu- 6 płaskich łyżek
cukru- 3 płaskie łyżki
soliWykonanieNa dno każdego słoja
daję dwa ziarna
ziela angielskiego, szczyptę
gorczycy,
listek laurowy i ząbek
czosnku.
Papryki oczyszczam, kroję w szerokie paski układam na szerokim sicie i parzę wrzątkiem. Następnie sparzone
papryki układam ściśle do słoików. Przygotowuje zalewę i gorącą zalewam
papryki w słojach. Na górę każdego słoja dolewam po łyżce
oleju. Zakręcam. Pasteryzuje od zagotowania się
wody w garnku ok.1-2 minuty. Wyjmuję na ściereczkę i ustawiam do góry dnem. Kiedy słoje przestygną wynoszę je w chłodne miejsce.Smacznego :)