Wykonanie
Stwierdziłam po wczorajszym przeglądzie słoików w piwnicy, że mamy w tym roku za mało pikantnych sałatek, a to po nie właśnie najchętniej sięgamy zimą. Jeszcze ciągle nie jest za późno na
przetwory - np. na wspaniałą, lekko kwaśną, pikantną
sałatkę z
buraczków i
papryki, z
cebulką. Maksymalnie ułatwiłam sobie zadanie,
buraczki ugotowałam zamiast ścierać surowe - w
sumie robota żadna, a przyjemność jedzenia wielka ;)



Składniki :Zalewa :3 szklanki
wody0,5 szklanki
octu 10%4 łyżki
cukru3 łyżki
soli10 ziaren
ziela angielskiego5
liści laurowychWarzywa :2 kg równej wielkości
buraków5 dużych
cebul3 duże
czerwone paprykiPrzygotowanie :
Buraki gotuję do miękkości, ostudzone obieram i ścieram na grubej tarce.
Cebule kroję w półtalarki,
papryki w kostkę.Do dużego garnka wlewam
wodę,
ocet, dodaję
ziele angielskie i
liście laurowe, dosypuję
sól i
cukier. Gotuję zalewę 10 minut, po czym wrzucam do niej pokrojone
cebulę i
paprykę. Gotuję je kilka minut i dorzucam
buraczki. Jeszcze 5 minut gotowania - i przekładam na gorąco do wyparzonych słoików, razem z płynem. Mocno zakręcam, odwracam słoiki do góry dnem i pozostawiam do ostudzenia. Przechowuję z chłodnym i ciemnym miejsc.Przepis autorski.
