Buraczki te zrobiłam w sierpniu, dopiero teraz otworzyłam słoik, okazało się, że są bardzo dobre, więc mogę Wam w końcu podać sprawdzony przepis. Papryka jest jeszcze w rozsądnej cenie, więc polecam Wam zrobić kilka słoiczków.Składniki:2 kg podłużnych buraków5 dużych czerwonych papryk5 dużych cebul2 szklanki wody2 szklanki cukru2 łyżki soli1 szklanka octuziele angielskiepieprz czarny w ziarnachliście laurowe2 łyżki oleju rzepakowego1. Buraki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy ok. 1 godziny.2. Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy na ćwiartki i w poprzeczne paski.3. Cebulę kroimy w piórka.4. W dużym garnku (ok. 6 l) zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Do gotującej się wody wkładamy cebulę i paprykę. Gotujemy ok. 5 minut.5. Ugotowane buraki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do gotującej się cebuli i papryki.6. Dodajemy ocet i olej. Gotujemy jeszcze 5 minut.7. Do wyparzonych słoików wkładamy po 1 zielu angielskim, kilku ziarnach pieprzu i liściu laurowym.8. Przekładamy warzywa w zalewie do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.