Wykonanie
Przepis ten dostałam od mojej bratowej, a ona od koleżanki. Tak mi posmakowały że robię ich bardzo często i nigdy nie zdążę ich włożyć do słoików. Dziś dzielę się z tobą tak wspaniałym przepisem.
Składniki:3 kg
buraczków2 duże
cebule2 łyżki
soliZalewa:3 szklanki
wody1 szklanka
octu1,5 szklanki
cukru8 ziaren
ziela angielskiego8
liści laurowychWykonanie:
Buraki umyć i ugotować w łupinach, wystudzić obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczki wymieszać z pokrojoną w piórka
cebulą oraz
solą. Z
wody,
octu,
cukru oraz przypraw przygotować zalewę i przestudzoną zalać
buraczki. Odstawić na 24 godz. a następnie odcedzić. Powstały sok zagotować i gorący wlać do małych słoiczków, zamknąć i odstawić do góry dnem. Można go później wykorzystać do barszczu.
Buraczki włożyć do słoików, zalać niewielką ilością
oleju, za pasteryzować.Smacznego!