Wykonanie
Kolejna wersja
cukinii marynowanej, tym razem z duecie z
buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153
Przetwory i Dania
Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że gotowałam wszystko razem, gdyż z
buraków powstała mało apetyczna papka. Cóż, niedługo przekonam się jak smakuje takie połączenie. :)Właśnie jestem po teście próbnym i cóż? Siostra Anastazja znów mnie nie zawiodła :) W skali 1:10 -11 :D
Składniki:1 duża
cukinia4 średniej wielkości
buraki czerwone (ok 1 kg)1/2 kg
cebuli1/2 kg
papryki czerwonej4 ząbki
czosnkuZalewa:1 szklanka
wody1 szklanka
oleju1 szklanka
octu 10%6 łyżeczeki
soli6 łyżek
cukruziele angielskiepieprz czarny ziarnisty
liść laurowyWykonanie:
Cukinię myję, obieram i usuwam gniazda nasienne.Kroję na ćwiartki, a
potem w ósemki i dodatkowo jeszcze wszystko w plastry.
Buraki myję i gotuję w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i
czosnek obieram.
cebulę kroję w pół talarki, a
czosnek drobno siekam.
Paprykę myję, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki.Wszystkie warzywa mieszam ze sobą,
solę i odstawiam na jakieś 30 min by zmiękły. Składniki zalewy mieszam w garnku, dodaję warzywa razem z
sokiem i gotuje ok 20 min. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję jeszcze 10-15 minut.SMACZNEGO!