ßßß
Składniki:1 duża cukinia4 średniej wielkości buraki czerwone (ok 1 kg)1/2 kg cebuli1/2 kg papryki czerwonej4 ząbki czosnkuZalewa:1 szklanka wody1 szklanka oleju1 szklanka octu 10%6 łyżeczeki soli6 łyżek cukruziele angielskiepieprz czarny ziarnistyliść laurowyWykonanie:Cukinię myję, obieram i usuwam gniazda nasienne.Kroję na ćwiartki, a potem w ósemki i dodatkowo jeszcze wszystko w plastry. Buraki myję i gotuję w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram. cebulę kroję w pół talarki, a czosnek drobno siekam. Paprykę myję, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki.Wszystkie warzywa mieszam ze sobą, solę i odstawiam na jakieś 30 min by zmiękły. Składniki zalewy mieszam w garnku, dodaję warzywa razem z sokiem i gotuje ok 20 min. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję jeszcze 10-15 minut.SMACZNEGO!