Wykonanie
Witajcie! Po tak długiej nieobecności, chciałabym dodać fajny przepis. W kolejce mam ich mnóstwo, jednak ten zasługuje na szczególną uwagę. Zwłaszcza, że
sałatkę możecie wykonać z dostępnych (jeszcze), sezonowych składników. Przepis znalazłam na stronie Przyślij przepis (autorka: Bozena63). Zabierałam się do niego dość niepewnie, na sam koniec, kiedy nie miałam już pomysłu na pozostałą
paprykę. Spróbowaliśmy i żałuję, że zrobiłam tak mało. Nic straconego, bo planuję kolejną turę. Zachęcam i Was!
Składniki (na ok. 4-5 litrowych słoików):- 2 kg
czerwonej papryki (lub 1 kg czerwonej + 1 kg zielonej/żółtej),- 1 kg
cebuli,- zalewa: 300 g
cukru, 1 szklanka
octu 10%, 1 szklanka
wody, 1 łyżka
soli,- dodatkowo - do każdego słoika: 1 ząbek
czosnku, 1
liść laurowy,
ziele angielskie (3 kulki).
Paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy nasion i błonek. Kroimy w cieniutkie paseczki.
Cebulę obieramy, kroimy w słupki/paski. Wszystko umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy składniki na zalewę. Mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut.W tym czasie przygotowujemy słoiki (po wcześniejszym umyciu i wyparzeniu) - wkładamy
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskie.
Sałatkę rozkładamy do słoików, dopełniamy pozostałością zalewy z garnka. Mocno zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. Autorka przepisu podaje, iż sałatki nie pasteryzujemy. Smacznego!