Dziś z cyklu zaprawy. Sałatka do obiadu na zimowe dni. Będzie kolorowo na talerzu nawet, gdy za oknem szaro lub biało:)Potrzebne będzie:3 kg papryki czerwonej1 kg cebuli1 szklanka octu10 dag cukru5 dag soliczosnekliście lauroweziele angielskiePrzygotowanie:Paprykę i cebulę kroimy w paseczki i wkładamy do słoi. Do każdego ze słoja dajemy po 1 ząbku czosnku, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego.Zalewa:7 szklanek wody z 1 szklanką octu z cukrem i solą. zagotowujemy. Po zagotowaniu zalewamy słoje z papryką i cebulą.Zakręcamy słoje i gotujemy ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy z wody i obracamy do góry dnem. Gdy sałatka ostygnie przenosimy do spiżarki :)Powodzenia i SMACZNEGO!!!