ßßß Cookit - przepis na śledzie z cebulą w zalewie octowej...

śledzie z cebulą w zalewie octowej...

nazwa

Wykonanie

Nooo, prawie obkupiona w prezenty, posprzątana, a w kuchni echo...o nie, trzeba się wziąć do roboty!!
Tyle przekąsek do zrobienia, a tu ani słychu ani widu;p
Wymyśliłam sobie, że zacznę świętowanie od przygotowania śledzi w zalewie octowej z cebulą, bo uwielbiam, to raz, Połówek również, a jednocześnie nie spędzę nad garem połowy dnia;p
Z resztą, wyjątkowo w tym roku...nie połaszę się na śledzie w śmietanie i innych takich, bo ani ja ani mój rosnący Groszek nie mamy na nie smaka....a że oboje wolimy coś konkretnego, padło na ocet;)
Może to i żadna rewelacja, takie śledzie, ale dla mnie jest to obowiązkowa przekąska, no bo wiecie,
nie tylko, że kocham śledzie, to jeszcze moja pociecha również za nimi przepada;p
Dobra, to koniec gadania...piszę, co narobiłam;)
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: około 15 zł
Składniki:
1/2 kg śledzi matjas
2-3 cebule, w tym jedna czerwona
ziele angielskie - kilka ziaren
liść laurowy kilka listków
1/2 szklanki octu
około 1,5 litra wody
szczypta soli
2 łyżeczki cukru kryształ
pieprz czarny
Zaczynam od przygotowania cebuli, czyli kroję ją na plastry.
Śledzie zaś moczę sobie przed ich zrobieniem jakąś godzinkę, następnie kroję je na mniejsze kawałki, ale też bez przesady, takie "na widelec".
Do garnka wlewam odpowiednią ilość zimnej wody, dodaję cebulę, ziele i listek, po czym gotuję do momentu, aż cebula zmięknie, ale też nie za bardzo...ma być taka al dente;p
Kiedy cebula jest już dobra, dolewam ocet, doprawiam solą, cukrem...z solą nie przesadzam, bo śledzie mają ją już w sobie...z resztą, ja używam niskosodowej, na koniec dodaję jeszcze szczyptę pieprzu.
Zalewę odstawiam do przestygnięcia, musi być zimna, po czym zalewam nią śledzie...no i niestety muszą swoje odleżeć....czyli 3-4 dni w lodówce...a potem omnooomnom;D
Nie mogę się doczekać...nie tylko śledzi...;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2012/12/sledzie-z-cebula-w-zalewie-octowej.html