Wykonanie
Kolejne
przetwory... Dużo ich, ale za to
potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki
przecier pomidorowy, zielony
dżem z
cukinii, kompoty ze
śliwek i mirabelek ... A na blogu tym razem
buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u
Magdy .
Składniki:5 kg
buraczków (najlepiej drobnych)1 kg
cebuliliście laurowegorczycaziele angielskiepieprz czarny ziarnistykwiat / gałązka
kopruczosnekZalewa:1 szklanka
octu5 szklanek
wody150 g
cukru3 łyżki
soliSposób przygotowania:1.
Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy.2. Obrane
buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki).3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę
kopru, troszkę
gorczycy,
liść laurowy,
ziele angielskie, ząbek
czosnku i ziarnisty
pieprz.
Potem wkładamy
buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów
cebuli.4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z
burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania
wody.Zapraszam na tarte
buraczki z
chrzanem (klik) i z dodatkiem
papryki (klik).Smacznego!!!