ßßß Cookit - przepis na Buraczki w zalewie octowej

Buraczki w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy, zielony dżem z cukinii, kompoty ze śliwek i mirabelek ... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u Magdy .
Składniki:
5 kg buraczków (najlepiej drobnych)
1 kg cebuli
liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
kwiat / gałązka kopru
czosnek
Zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
150 g cukru
3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy.
2. Obrane buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki).
3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru, troszkę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.
4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody.
Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem (klik) i z dodatkiem papryki (klik).
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/08/buraczki-w-zalewie-octowej.html