ßßß Cookit - przepis na Korniszony - zalewa

Korniszony - zalewa

nazwa

Wykonanie

Dostałam ten przepis niedawno, wykonałam i otwarłam już słoik - ogórki są pyszne :). Ową zalewę Pani Jola stosuje do pieczarek, ogórków, papryki i innych warzyw. Polecam bo jest świetna, a im lepsza tym smaczniejsze przetwory w zimie ;).
Zalewa:
3/4 szklanki octu 10 %
3/4 szklanki cukru
1 litr wody
1 łyżka soli
Do słoika: na 1 L
ogórki najlepsze na korniszony to te które mają miedzy 3-7 cm długości
4 plasterki marchewki
koper- baldach z nasionami
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
3 -4 ząbki czosnku
gorczyca zakrywamy połowę dna
Opis wykonania:
Ogórki myjemy namaczamy przez 10 minut w zimnej wodzie, odsączamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy dodatki, ciasno układamy pionowo ogórki.
Zalewę przygotowujemy lekko podgrzewając by cukier dobrze się rozpuścił. Z 1 L wody, wychodzą 4 słoiki 1 L.
Wycieramy dokładnie gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut tak by woda bulkała. Wyciągamy i studzimy.
Sprawdzajmy smak zalewy ponieważ niektóre tańsze cukry są mało słodkie i zalewa może być zbyt kwaśna, wówczas dosypujemy cukier.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/07/korniszony-zalewa.html