Wykonanie
Dostałam ten przepis niedawno, wykonałam i otwarłam już słoik -
ogórki są pyszne :). Ową zalewę Pani Jola stosuje do
pieczarek,
ogórków,
papryki i innych warzyw. Polecam bo jest świetna, a im lepsza tym smaczniejsze
przetwory w zimie ;).
Zalewa:3/4 szklanki
octu 10 %3/4 szklanki
cukru1 litr
wody1 łyżka
soliDo słoika: na 1 L
ogórki najlepsze na
korniszony to te które mają
miedzy 3-7 cm długości4 plasterki
marchewkikoper- baldach z nasionami3 ziarenka
ziela angielskiegolistek laurowy3 -4 ząbki
czosnkugorczyca zakrywamy połowę dnaOpis wykonania:
Ogórki myjemy namaczamy przez 10 minut w zimnej wodzie, odsączamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy dodatki, ciasno układamy pionowo
ogórki.Zalewę przygotowujemy lekko podgrzewając by
cukier dobrze się rozpuścił. Z 1 L
wody, wychodzą 4 słoiki 1 L.Wycieramy dokładnie gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut tak by
woda bulkała. Wyciągamy i studzimy.Sprawdzajmy smak zalewy ponieważ niektóre tańsze
cukry są mało słodkie i zalewa może być zbyt kwaśna, wówczas dosypujemy
cukier.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy