Wykonanie

Miałam duży problem ze zrobieniem
ogórków konserwowych, ponieważ moje wszystkie kartki z zapisanymi od mojej szwagierki przepisami gdzieś mi utknęły i nie mogłam ich w tym momencie odszukać, ale jak to ja mówię jak nie będą mi potrzebne to się znają i tak się stało, a że musiałam zrobić
ogórki tak więc poszperawszy po internecie natknęłam się na ten oto przepis na
ogórki konserwowe dubielek11 i w tym roku postanowiłam je wypróbować. Dla mnie
ogórki są idealne, nie za bardzo
octowe takie w sam raz tyle
mogę stwierdzić po tygodniu ich marynowania.Składniki do słoika:
ogórki2 słupki
marchewki1 gałązka
kopru1 ząbek
czosnku1 słupek
chrzanu1
liść laurowy3
ziela angielskie0,5 łyżeczki
gorczycyZalewa:1/2 l
octu 10%3 l
wody4 łyżki
soli8 łyżek
cukru
Marchewkę i
chrzan obieramy, kroimy w słupki, a następnie wkładamy do słoika razem z
koprem,
czosnkiem ,
liściem laurowym,
zielem angielskim i
gorczycą.


Pozostałe miejsce w słoiku dopełniamy
ogórkami.

Gotujemy zalewę z
octu,
wody,
soli i
cukru.

Wystudzoną zalewą zalewamy
ogórki.

Zakręcone słoiki pasteryzujemy 10 min. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!




