Wykonanie
            
Miałam duży problem ze zrobieniem 
ogórków konserwowych, ponieważ moje wszystkie kartki z zapisanymi od mojej szwagierki przepisami gdzieś mi utknęły i nie mogłam ich w tym momencie odszukać, ale jak to ja mówię jak nie będą mi potrzebne to się znają i tak się stało, a że musiałam zrobić 
ogórki tak więc poszperawszy po internecie natknęłam się na ten oto przepis na 
ogórki konserwowe dubielek11 i w tym roku postanowiłam je wypróbować. Dla mnie 
ogórki są idealne, nie za bardzo 
octowe takie w sam raz tyle 
mogę stwierdzić po tygodniu ich marynowania.Składniki do słoika:
ogórki2 słupki 
marchewki1 gałązka 
kopru1 ząbek 
czosnku1 słupek 
chrzanu1 
liść laurowy3 
ziela angielskie0,5 łyżeczki 
gorczycyZalewa:1/2 l 
octu 10%3 l 
wody4 łyżki 
soli8 łyżek 
cukru Marchewkę
Marchewkę i 
chrzan obieramy, kroimy w słupki, a następnie wkładamy do słoika razem z 
koprem, 
czosnkiem , 
liściem laurowym, 
zielem angielskim i 
gorczycą.


Pozostałe miejsce w słoiku dopełniamy 
ogórkami.

Gotujemy zalewę z 
octu, 
wody, 
soli i 
cukru.

Wystudzoną zalewą zalewamy 
ogórki.

Zakręcone słoiki pasteryzujemy 10 min. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!





