Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem .Składniki:3-4 kg drobnych ogórkówZalewa:3 litry wody1/2 litra octu (10%)2 szklanki cukru5 łyżek soliDo każdego słoika wkładamy:kawałek korzenia chrzanuliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegogorczycaząbek czosnkuplasterek cebulikilka plasterków marchewkikoperSposób przygotowania:1. Zalewę zagotowujemy i studzimy.2. Ogórki dokładnie myjemy.3. Do wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy.4. Słoiki pasteryzujemy 5-10 minut od zagotowania.Z podanej porcji wyszło mi 13 słoików (większość 0,7l i kilka 0,9l).Smacznego!!!